Migrationsverket i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT
Östra Göinge/Lund

Asylsökande placeras där arbetslösheten är högst

Patric Åberg (M): "Migrationsverket fyller varenda gammal kursgård"
1:30 min

Små kommuner med hög arbetslöshet tog under förra året emot flest asylsökande i förhållande till folkmängd. Det skriver två forskare vid Institutet för näringslivsforskning på Dagens Industris debattsida idag.

Östra Göinge är den enda skånska kommunen bland de 20 i landet som under förra året tog emot flest asylsökande. Patric Åberg (M) är kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge och han har länge varit drivande i frågan.

– Det är de kommunerna som inte ligger i de tillväxtområdena vi har i landet. Det är där som vi haft en negativ befolkningsutveckling under många år. Det är de tomma husen står och det är därför migrationsverket nu fyller varenda hus, varenda lägenhet, varenda gammal kursgård bara för att husera människor. Ska integrationen funka kan vi inte husera människor där det inte finns jobb och tillväxt. Här måste vi tänka nytt, säger han.

Den nya undersökningen som är baserad på siffror från Statistiska centralbyrån och Migrationsverket visar på att det är de små kommunerna med hög arbetslöshet som tar emot den största andelen asylsökande i förhållande till folkmängd. Undersökningen visar också att kommuner som Stockholm, Luleå, Nacka och Lund skulle kunna ta emot väsentligt fler asylsökande än vad de redan gör sett till befolkningsstorleken och riksgenomsnittet. Lund ligger i dag nästan lägst i sammanställningen över hur asyltillströmningen fördelar sig.

– Problemet med Sverige idag går väldigt mycket itu. Där bostäderna finns, finns inte jobben. Och där jobben finns, finns inte bostäderna på samma sätt. Men en tillväxtkommun som Lund måste öka bostadsbyggandet. Förutom att ta ett större ansvar vad det gäller flyktingmottagandet, så gäller det också att få fart på bostadsproduktionen, och där har vi också en lång rad åtgärder som vi planerat. Politiken måste hänga ihop, men vi väsentligt högre ambitioner än vad Lunds kommun har haft innan, säger Anders Almgren (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".