En man målar om ett hus. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Skåne

Skatteverket stoppar pengar för rotavdrag

"Man lär sig något nytt varje dag"
1:31 min

Allt fler utbetalningar för rot-avdrag stoppas till företag i och med att Skatteverket utökat sina kontroller.

Bengt Hansson, som är handläggare för rot- och rut-ärenden på Skatteverket, tror att ökningen av stoppade utbetalningar beror på att rot är en relativt ny företeelse. Personalen som handlägger rotärenden har fått några år på sig att bli bättre på att upptäcka fel och fusk i ansökningarna.

– Det är relativt nytt i Skatteverkets värld den här hanteringen och det här systemet som finns, och det är klart att man lär sig något nytt varje dag. Så även det här har förbättrats, säger Bengt Hansson.

2009 ändrades reglerna för rot så att det istället för köparen blev utföraren, alltså företaget, som ansökte om rotavdrag. Hittills har utföraren inte behövt lämna särskilt detaljerade uppgifter när de begärt pengar. Men det ska det nu bli ändringar på, för från och med den 1 april i år kommer det att krävas utförligare uppgifter från företagen. Det här är ett led i kampen mot utförare som försöker mygla till sig pengar.

– I de fall vi nekar utbetalning så beror det oftast på att det kanske inte är ett skattereduktionsgrundat arbete, eller att arbetet överhuvudtaget inte är utfört och framförallt att arbetet inte är utfört hos den köpare som är angiven. Man kan ju "låna" personnummer av folk, säger Bengt Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".