Bengt Hersler, avdelningschef Parkering Malmö Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Bengt Hersler, avdelningschef Parkering Malmö Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Malmö

25 bilar beslagtagna med ny lag

Parkering Malmö om arbetet för att stoppa bilmålvakterna
3:00 min

En ny lag ger sedan förra sommaren kommunen rätt att beslagta bilar vars ägare har parkeringsböter på över 5 000 kronor. Hittills har 25 bilar tagits i beslag men det hade kunnat vara betydligt fler om parkeringsvakterna hade fått tillgång till Transportstyrelsens register över skuldsatta bilägare.

Problemet med bilmålvakter är som störst just i Malmö och handlar i stora drag om att personer kör bilar som de inte är ägare till för att undvika att betala skatt och parkeringsböter. Ägaren som ofta inte har någon inkomst har gått med på detta mot betalning. För att stoppa bilmålvakterna infördes en ny lag förra sommaren.

– Kortfattat gäller att om vi påträffar ett felparkerat fordon där ägaren har en skuld kan kommunen beslagta bilen, säger Bengt Hersler, avdelningschef på Parkering Malmö.

Tar lång tid

För att kolla upp ägarnas skulder måste parkeringsvakterna i dag gå via Transportstyrelsen, något som enligt Bengt Hersler försvårar arbetet mot bilmålvakter.

– Vår förhoppning var att i samband med lagen få ett verktyg från Transportstyrelsen. Det skulle på ett lätt och smidigt sätt ge oss information om bilägarna. Tyvärr har vi inte fått detta verktyg på det sätt som vi hade önskat. Vi har möjlighet att ringa Tranportstyrelsen, men det tar lång tid innan vi får svar på våra frågor.

När parkeringsvakterna ringer upp Transportstyrelsen är det via samma nummer som allmänheten använder.

– Vi kan inte göra det antal kontroller som vi hade önskat eftersom det tar för lång tid att kolla upp en misstänkt bilmålvakt, säger Bengt Hersler.

Har gett effekt

Bilmålvakter kan ha flera hundra bilar registrerade på sig och det finns i dag ingen gräns för hur många bilar du kan äga. Lagen som infördes förra året ska ändå avskräcka målvakterna och det har gett effekt. 25 bilar har beslagtagits bara i Malmö.

– Absolut har vi märkt av en minskning. Bilmålvakterna har minskat med 20-30 procent, säger Bengt Hersler.

Behöver tillgång till ägarregistret

Men för att arbetet ska bli ännu mer effektivt och för att stoppa bilmålvakterna från att samla på sig miljonbelopp i böter behöver parkeringsvakterna även grönt ljus från Transportstyrelsen när det gäller ägarregistret.

– Vi jobbar på, men eftersom vi blivit lovade ett enklare sätt att förfara hade vi hoppats på ett beslut, säger Bengt Hersler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".