Besökare till köpcentrat väntar på att få hämta sina bilar medan polisens tekniker undersöker platsen där en man sköts till döds i Malmö på lördagskvällen. Skjutningen inträffade på en av parkeringsplatserna vid köpcentret Mobilia i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Mordoffer levde under stark hotbild

Den man som sköts ihjäl på en parkeringsplats i Malmö i lördags var delaktig i det tidigare gängkriget i Malmö och hade ett pris på sitt huvud, enligt uppgifter till Sydsvenskan. 

Polisen har inte gripit någon misstänkt, men söker vittnen som har iakttagit en BMW som efter mordet försvann från platsen i hög fart. 

Flera skott 

Skjutningen inträffade vid köpcentrumet Mobilia och minst två gärningsmän ska ha varit inblandade. Det 30-åriga offret träffades av flera skott. Han fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Mordet föregicks av något slags bråk på en restaurang. Mannen flydde ut på parkeringen där han sköts ihjäl. Enligt vittnen avlossades ett tiotal skott, kanske fler. Efteråt sågs en mörkfärgad BMW av nyare modell i hög fart lämna parkeringen och fortsätta söderut på Per Albin Hanssons väg.

– Vi vill gärna veta vart bilen tog vägen, om inte annat för att kunna avskriva det spåret, säger polisens pressinformatör Jimmy Modin.

"Helt naturligt" 

Mannen hade ett pris på sitt huvud: en miljon kronor, enligt uppgifter till sydsvenskan.se. Enligt tidningen bar mannen också en skottsäker väst. Han var delaktig i det gängkrig som pågick i Malmö 2007-2011 och har även varit medlem i det kriminella gänget Brödraskapet. Den skjutne var något av en bombexpert och låg bakom sprängladdningen vid åklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007 som hämnd för att hon drivit flera mål mot kriminella gäng. 

– Han var en väldigt farlig person och starkt misstänkt i flera händelser där allmänheten hade kunnat komma till skada. Han hanterade både sprängmedel och automatvapen, säger Tobias Barkman, kriminalreporter på Sydsvenskan och medförfattare till boken Maffiakrig, om Malmös undre värld.

– Han har levt under en hotbild i gott och väl fem år, på grund av det här falangkriget. Sedan blev hotbilden ännu skarpare när hans bror mördade en person på andra sidan, säger Tobias Barkman.

35 skjutningar senaste året

Vid 14 av skjutningarna har människor skadats och i tre fall har personer skjutits ihjäl.

2014, 28 september: En 44-årig man skjuts i sin bostad nära Dalaplan. Avlider på sjukhus. Tre män i 20-årsåldern anhålls i november för mordet men släpps efter några dagar.

2014, 25 december: En 26-årig man avlider av skottskador sedan han på juldagens kväll hittats inomhus i en svartklubb i Sofielunds industriområde. Ingen gripen för mordet.

2015, 31 januari: En 30-årig man skjuts ihjäl på en parkering i köpcentret Mobilia. Minst två gärningsmän, båda maskerade. En mörk BMW lämnar platsen i hög fart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".