Parkeringsautomat. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Malmö

Positiva effekter av lagändring kring parkering

Transportstyrelsen: "Vi behöver en motprestation"
3:56 min

Parkeringsvakterna i Malmö är frustrerade över att arbetet med att stoppa bilmålvakter är svårt. Men Transportstyrelsen menar att arbetet med kommunerna måste bli bättre men att man redan nu ser många positiva förändringar efter lagändringen.

– Problemet är att vi behöver en motprestation från kommunen för att förstå var behovet ligger. Det är vårt ansvar att göra informationen tillgänglig men det finns 300 kommuner i landet och alla kommuner har olika lösningar. Det är närmast omöjligt för oss att göra 300 lösningar, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Så ni vet inte hur ni ska göra?

– Vi kan ju bara göra registret tillgängligt men sedan måste ju någon hämta informationen från oss. Vi måste jobba tillsammans.

P-vakterna har inte tillgång till era register, skulle detta kunna vara en lösning?

– Ja den snabbaste lösningen är att göra vårt data tillgängligt och då skulle situationen bli väldigt mycket bättre.

Så det skulle vara möjligt?

– Det är fullt möjligt. Vi måste fortsätta på den vägen. Det är stort och tekniskt arbete som vi har framför oss och vi jobbar tillsammans för att lösa det.

Har lagändringen gjort att fler bilar beslagtagits?

– Det är en svår fråga. Vi mäter inte själva beslagtagningen. Men vi kan se att vi har 40-50 slagningar i vårt register varje månad. Det är vår kundtjänst som gör det när man ringer in. Det är en ganska smal del av vår verksamhet kring flytt av fordon.

– I Malmö har många fler börjat parkera korrekt och anmärkningarna sjunker drastiskt. Bilmålvakterna sjunker också och vi ser en markant minskning av individer som äger fler än hundra fordon och det är väldigt positivt.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".