Besökare till köpcentrat väntar på att få hämta sina bilar medan polisens tekniker undersöker platsen där en man sköts till döds i Malmö på lördagskvällen. Skjutningen inträffade på en av parkeringsplatserna vid köpcentret Mobilia i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Mördade mannen hade avböjt polisskydd

Polis: "Han ville inte samarbeta med oss"
1:36 min

Han var hotad, men ville inte ha någon hjälp av polisen. I lördags sköts den 30-årige mannen ner på en parkering i Malmö.

Enligt polisen bar mannen alltid skyddsväst. Han var en av de centrala personerna i det som har beskrivits som ett gängkrig och som var som mest intensivt i Malmö mellan åren 2007 och 2011. År 2009 var han en av de två män som dömdes till fängelse för bombdådet mot dåvarande åklagaren Barbro Jönssons bostad i Trollhättan. Häromåret frigavs han. Trots erbjudanden om skydd från polisen, ville han inte ha någon hjälp.

– Vi har erbjudit honom på väldigt många olika sätt och vi har försökt på olika sätt komma i rätt kontakt med honom, men det har inte gått. Han ville inte samarbeta med oss, helt enkelt, säger kriminalkommissarie JB Cederholm, på polismyndigheten Syd, tidigare länskriminalen som leder förundersökningen om mordet.

Enligt tidningen Kvällsposten försökte mannen efter att han frigivits ur fängelset leva ett nytt liv under nytt namn i Umeå. Hans identitet röjdes dock när han förra året åtalades för att ha knivhuggit en annan man. Han friades senare från åtalet och återvände efter det till Malmö.

Vid kvart-i-sextiden i lördags kväll, på parkeringen utanför köpcentrumet Mobilia i Malmö sköts han ner. Vittnen såg två gärningsmän som sedan försvann i hög fart i en mörk BMW Touring.

Bilen körde söderut på Per Albin Hanssons väg mot bostadsområdet Lindeborg. Polisen har inget registreringsnummer på bilen och vet inte vad som hände sedan. Något mordvapen har man inte heller hittat, men kriminalkommissarie JB Cederholm säger att polisen har fått in många uppgifter om mannen och att han anser att det finns förutsättningar att kunna lösa mordet.

– Vi har fått in väldigt mycket uppgifter under helgen här, som pekar i olika riktningar i och för sig, men som rör offret och eventuella gärningsmän, säger JB Cederholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".