Malmö

"American idiot" - punkigt uppror i musikalform

4:40 min

På lördag har rockmusikalen "American idiot" premiär på Malmö Opera. Den bygger på punkbandet Green Days album. Och ska det vara rock på operascenen måste det vara på riktigt, tänkte regissör Philip Zandén, så han castade hälften riktiga rockartister och hälften musikalskådisar.

Det kryllar av bekanta rocknamn både på scen och i orkestern. Zandro Santiago, tidigare sångare i Dead by April, gör rollen som, en av huvudpersonerna, Johnnys onda alterego.

Zandro har aldrig spelat teater men det var utmaningen som lockade. Han tillstår dock att det varit tufft att ta till sig agerandet.

– Skräckförtjusning. Att ta sig över den där tröskeln och våga agera ut en roll på riktigt, säger Zandro Santiago.

Annars brukar ju skådisar och rockare inte alltid gå ihop. Rockare är på riktigt medan skådisar låtsas ju?

– Lite så är det. Nu ska ju låtsasrockarna spela riktiga rockare och jag som är riktig artist ska skådespela.

Frustrerande när man ska improvisera

Nu är det inte bara ovant för rockarna att umgås med skådisar, den omvända situationen gäller också. För till exempel Frida Modén Treichl, en av de mer garvade musikalartisterna som är med, är det ovanligt att jobba med människor som aldrig levererat repliker förr.

– Ibland är det frustrerande, ibland är det roligt och ibland är det utmanande. Det som kan vara frustrerande är om man hamnar i en improvisationstillfälle och så kanske man inte får någonting tillbaka.

En bildningsresa

Det började som ett rockalbum från 2004 som blev en musikal fem år senare. Green Day skrev om miljön och känslorna under Bush-eran, djupt präglat av 9/11, och hur tre killar försöker navigera ett landskap av konservatism. De gör en bildningsresa under indignation säger regissör Philip Zandén.

– Medvetenheten av att man växer upp i en värld vars värderingar man inte delar och så tänker man att det här inte går längre. Problemet är att de inte riktigt vet vad de vill, de kan bara märka att någonting är fel, säger han.

Manliga egon

"American idiot" är också en väldigt grabbig musikal, säger Frida Modén Treichl. Det handlar om tre killar och vissa tjejroller har inte ens namn.

– Jag har varit ganska upprörd över det och tänkt att det här är skitsexistisk bajs. Men jag tycker att vi har gjort ett bra jobb med att stärka oss så mycket som möjligt. Jag har till och med hittat på ett eget namn.

Är historien också grabbig?

– Ja den är skriven ur en manlig synvinkel. Det är tre killar vi följer, tre manliga egon.