Provtagningsvagn på Capio akutmottagning. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Äldre patienters mediciner ses över

Läkare: "Farmaceuterna är guld värda"
3:22 min

Region Skåne har av alla landsting och regioner i landet flest farmaceuter som jobbar ute i vården med att se över äldre patienters mediciner. Trots det är det en bit kvar till målet att hälften av alla äldre ska få läkemedelsgenomgångar.

Per Harrysson, läkare i invärtesmedicin på lasarettet i Trelleborg, har stor hjälp av farmaceuten på sjukhuset.

– Jag tror att det är oerhört viktigt, för vi får ju hjälp med medicingenomgångar. Vi kan ju fråga en patient till exempel vilka mediciner som tas och vi får veta tre eller fyra eller fem. Sedan går vår farmaceut in och sätter sig och pratar med patienten och får veta att det egentligen bara var två av dem mediciner som de sa plus sju andra. Farmaceuterna är guld värda, säger han.

Varför är det viktigt att man gör de här läkemedelsgenomgångarna?
– Jag kan ta ett exempel med en patient i dag som jag satte in morfin på, som inte slutade med sin tidigare smärtstillande medicin och tog båda medicinerna samtidigt, och det blev lite mycket.

Inte ovanligt med 20 olika

Det är inte ovanligt att äldre, multisjuka patienter har uppemot 20 olika läkemedel som kanske olika läkare skrivit ut. Även om syftet med medicinen är att göra nytta, så finns det biverkningar och mediciner som kanske inte passar ihop. Därför är det viktigt att ibland se över de läkemedel och doser som patienten får.

I dag finns det 28 apotekare som är anställda av sjukvårdsförvaltningarna för att göra läkemedelsgenomgångar på de offentliga sjukhusen och vårdcentralerna i Skåne. Det är ungefär dubbelt så många som i Stockholms läns landsting, som har näst flest.

– Ja, man får säga att Region Skåne ligger väl till nationellt och man går väl nästan i bräschen för detta arbete tillsammans med Uppsala, säger Åsa Bondesson, som jobbar på enheten för läkemedelsstyrning i Region Skåne.

Vad beror det på att Skåne kommit så långt?
– Inom Region Skåne har det bedrivits mycket forskning på området kring läkemedelsgenomgångar. Man har tittat på och följt upp effekterna av detta.

Vad ger det för vinster för patienten att man gör de här genomgångarna?

– Den stora vinsten för patienten är att den kan känna sig bättre efter läkemedelsgenomgången. Den kanske inte behöver ha en biverkan som den tidigare haft, och den behöver dessutom kanske inte ta lika många läkemedel som tidigare.

Svårt att nå målet

Region Skånes politiker har beslutat att 50 procent av alla äldre multisjuka patienter ska få läkemedelsgenomgångar, och kravet på att vården går igenom äldre patienters mediciner finns även med i Socialstyrelsens föreskrifter.

Men målet nås inte. På sjukhusen i Skåne gjordes förra året runt 7 300 läkemedelsgenomgångar, och det motsvarade ungefär 35 procent av patienterna i målgruppen. På vårdcentralerna nådde man bara upp till 18 procent, men det gjordes ändå fler läkemedelsgenomgångar förra året än året före, och det kan delvis hänga samman med att vårdcentralerna numera får en stimulanspeng på tusen kronor för varje genomgång.

– Tyvärr når vi inte hela vägen, så det finns ju ett ytterligare behov för fler patienter att få läkemedelsgenomgångar, säger Åsa Bondesson.

Privata ligger efter

De privata vårdcentralerna i Skåne kan välja att antingen anställa egna farmaceuter för att göra läkemedelsgenomgångar eller använda annan kompetens på vårdcentralen som till exempel en geriatriker som är specialiserad på äldres sjukdomar. De kan också välja att köpa in tjänsten, men än så länge ligger de privata lite efter.

– Det görs inte lika många läkemedelsgenomgångar på de privata som de offentliga. Det finns två privata enheter som har valt att själva anställa apotekare, och just på de enheterna så görs det många läkemedelsgenomgångar, säger Åsa Bondesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".