Fler till utbildning är viktigt menar gymnasiechefen.
1 av 2
Mattias Säflund. Foto: Jennie Wahlgren/ Sveriges Radio
Gymnasieelever Åbyskolan
2 av 2
Yasmina Baladi. Foto: Jennie Wahlgren/Sveriges Radio
Klippan

Gymnasieavhoppare ska lockas tillbaka

"Målsättning att ungefär hälften ska komma tillbaka"
1:31 min

En ändring i skollagen gör att kommunerna måste göra mer för dem som hoppat av eller gått ut gymnasiet utan examen. Klippan vill locka tillbaka fler till skolbänken.

Mathias Säflund är verksamhetschef över de fria skolformerna i kommunen.

– Vår målsättning är att ungefär hälften av ungdomarna som kommer inom de här aktiviteterna ska kunna komma tillbaka till någon form av utbildning, säger Mathias Säflund, verksamhetschef för kommunens fria skolformer.

– Andra kan kanske få hjälp genom olika företagskontakter eller praktikplatser att komma ut på arbetsmarknaden den vägen.

Just nu kartlägger man hur många ungdomar i Klippan som är under 20 år och som hoppat av eller lämnat gymnasiet utan gymnasieexamen. Dessa ska man sedan fånga upp genom ett så kallat navigatorcentrum, där både verksamheter inom kommunen och andra som arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och lokala företag ska vara inkopplade.

Yasmine Baladi studerar andra året på ekonomiprogrammet i Klippan. Hon känner en del som har hoppat av skolan och tror att en hög press att lyckas ofta kan ligga bakom.

– Jag vet att Sveriges ungdomar har väldigt svårt med att söka jobb och så vidare, det blir väldigt hög konkurrens. Då känner ungdomar pressen att studera och pressen att lyckas så det blir väldigt hög påfrestning.  

Studie- och yrkesvägledare Veronica Jansson på Åbyskolan i Klippan tror att samlade insatser för de ungdomarna som är utanför gymnasiet är en bra och viktig åtgärd.

– Vi har ju en kurator, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare och andra aktörer på marknaden som kan hjälpa till. Framförallt för att hitta en väg framåt, det är mycket att spara på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".