Förkyld man. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Därför blir du sjuk nu

Hör läkaren om vinterns förkylningar
3:58 min

Sämre immunförsvar, kyla eller brist på sol? Nej, det är inte därför vi blir sjuka på vintern, säger läkaren Björn Ek vid Skånes Universitetssjukhus. Utan det är att vi håller oss så mycket inomhus som gör att vi lätt blir förkylda.

– För att bli sjuka måste vi ju smittas av någon. Och så här års sitter vi inte ute där det blåser, vi är inne och umgås mycket tätare med varandra. Då ökar risken att bli sjuk, förklarar Björn Ek.

– Barnen bidrar förstås också. De snorar ner varandra i skolan, och sen drar de hem smittan.

Björn Ek tror inte att vårt immunförsvar egentligen är sämre på vintern. Det påverkas snarare av stress, sömnbrist och kost.

– Förr trodde man ju att man blev förkyld för att man blev kall. Men det är si och så med det vetenskapliga stödet för det. Det är snarare att vi umgås så tätt.

En Malmöbo som vi träffar på stan säger att hon bekämpar förkylningarna med gröna juicer.

– Grönkål, ingefära. Grönsaker och lite frukt. Jag gör juicer hela tiden, och jag brukar klara mig med en förkylning.

Björn Eks recept för att slippa bli smittad är ett annat.

– Tvätta händerna och använd handsprit. Och ha en egen handduk om du är förkyld. Det är väl egentligen det man kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".