Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Farmaceuten Amelie Persson. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Farmaceuten Amelie Persson. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Trelleborg

Kontinuerlig utvärdering av läkemedel behövs

Farmaceut: "Man måste utvärdera medicineringen"
3:36 min

I hela landet har Region Skåne flest anställda farmaceuter som jobbar med att se över äldre patienters läkemedel. Trots det är det en bit kvar till målet att hälften av alla äldre multisjuka patienter ska få en genomgång av sina mediciner. På lasarettet i Trelleborg gjordes förra året läkemedelsgenomgångar för 40 procent av de äldre.

– Den vanligaste arbetsdagen börjar med att jag är med på läkarnas morgonmöte och får en rapport om vad som har hänt i huset under natten och hur läget är. Sedan tittar jag igenom avdelningarna och ser hur många nya patienter som har kommit och vilka som är aktuella för mig att kika på, och sedan tar jag dem en och en och börjar beta av, säger Amelie Persson.

Farmaceuten Amelie Persson jobbar för att patienterna ska må så bra som möjligt av sina mediciner. Det sker i olika steg, när en patient kommer in till sjukhuset, där det första är en läkemedelsavstämning:

– Det handlar egentligen om att ta fram en läkemedelslista så som patienten har tagit sina mediciner hemma. Syftet med det är att läkarna börjar jobba utifrån nuläget - att man vet hur patienterna har tagit sina mediciner hemma, rätt eller fel utifrån vad de var ordinerade, men man vet vad de har gjort, och därifrån kan man då göra justeringar så att det blir så bra som möjligt för patienten.

Nästa steg är själva läkemedelsgenomgången, där Amelie Persson tittar på många olika saker:

– Jag tittar på vad läkarna har för uppgifter om vad patienten har för sjukdomar, och då tittar jag på om de har läkemedel som matchar det. Sedan tittar jag även på labbvärden. När man blir äldre är det ganska vanligt att njurarna försämras, och en del läkemedel är väldigt beroende av njurarna. Man kanske behöver utvärdera om den medicinen behövs längre, eller om man måste sänka den i dos.

Hur viktigt är det att man gör de här genomgångarna?

– En läkemedelslista är aldrig något som är fast, utan i och med att man själv som individ ändras och att man kanske får fler sjukdomar när man blir äldre, så måste man också utvärdera medicineringen. Bara för att man har fått en viss medicin i en viss dos vid ett visst tillfälle, så innebär inte det att det är den optimala dosen fem år senare. Jag tycker att man hela tiden ska tänka till kring läkemedelslistan.

En läkemedelsgenomgång kan innebära att en patient ibland kan sluta med flera mediciner, medan det för en del innebär fler. I snitt resulterar läkemedelsgenomgångarna i en minskning med ett läkemedel.

När Amelie Persson gått igenom en patients mediciner ger hon förslag på eventuella justeringar till den behandlande läkaren, som är den som fattar beslut om förändringar. Patienten ska sedan vid utskrivningen få med sig en läkemedelsberättelse, där det framgår om det har skett förändringar i läkemedelsordinationen. För vissa patienter kan en förändring få stor betydelse, säger Amelie Persson:

– Jag kan ta ett exempel som alltid kommer att beröra mig. Det kanske låter banalt, men jag kom in på en sal, och då låg det en dam i sängen som direkt sa: Åh, det var dig jag pratade med förra gången, då vi bytte sömnmedicin. Nu är jag inte alls lika trött på dagarna, utan jag kan aktivera mig mycket mer och ha ett mycket mer socialt liv, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".