Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem anländer till Hovrätten i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Sven-Erik Alhem. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Blekinge

"Fallet kommer att ändra bilden av Sverige"

Alhem: "Vi kommer inte kunna säga att vi inte bryr oss"
3:52 min

Idag föll domen mot de som misstänktes för mordet på åttaåriga Yara Alnajjar. Kvinnan döms till livstids fängelse för mord och mannen döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourens Riksförbund och tidigare överåklagare kommenterar domen.

– Jag delar helt tingsrättens uppfattning när det gäller kvinnan men inte när det gäller mannens ansvar. Jag tycker att han kom alldeles för lindrigt undan. Jag har all respekt för tingsrättens ställningstagande, det är de som avgör och inte jag, men jag hade dömt annorlunda, säger Sven-Erik Alhem som är ordförande för brottsofferjourens riksförbund.

– Den här domen kommer att överklagas och åklagaren kommer att vilja få en prövning av mannens ansvar i hovrätten. Man ska också betona att båda ska betraktas som oskyldiga tills det finns en lagakraftvunnen dom. Så sista ordet är inte sagt i den här domen.

Hur ovanligt är det att mannen i det här fallet också döms eftersom han inte skyddade flickan mot våld?

– I och med att han haft en tydlig garantställning och att han varit medveten om att mycket svår misshandel, bland annat med brödkavel, har ägt rum mot flickan. Han har filmat när flickan var medvetslös och frågade kvinnan hur hon kunde behandla flickan på det viset. Han har inte på minsta sätt vidtagit åtgärder eller skyddat henne vilket han borde speciellt i sin garantställning. Underlåtenhet att agera medför straffansvar, vilket tingsrätten också kom fram till. Men de anser inte att han haft ett likgiltighetsuppsåt, det vänder jag mig mot för det är uppenbart med skadorna som flickan hade att den insikten måste funnits hos honom.

Finns det nåt liknande fall?

– Nej, detta är ett fall som kommer att ändra bilden av Sverige internationellt. Det kommer att bli en spridningseffekt av den här domen. Den har också fått betydelse när det gäller socialtjänstens, skolans och polisens ansvar. Men också för oss andra. Vi kommer aldrig mer att kunna säga "jag bryr mig inte" eller "det är inte mitt ansvar" utan vi kommer att lägga oss i. Domen har blivit en nålsticka i häcken på oss alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".