Bo Åkerström har forskat på proteinet A1M som tycks städa blodådrorna från det som orsakar åderförkalkning. Foto: Julia Fryklund/Sveriges Radio
Bo Åkerström, professor Foto: Julia Fryklund/Sveriges Radio
Lund

Lundaforskare hittade proteinet som städar bort åderförkalkning

Bo Åkerström: "Det har blivit min lilla kelgris"
4:34 min

Efter över 40 års tålmodig forskning på proteinet A1M kan Bo Åkerström nu börja se resultat. Det har visat sig att protein som hjälper mot åderförkalkning.

– Vi har upptäckt ett protein som tillhör en kroppsegen, medfödd funktion som ser till att hålla kroppen ren från sånt som bryts ner i kroppen och giftiga ämnen som gör att vi kan skydda från åderförkalkning, berättar Bo Åkerström, professor vid Avdelningen för klinisk och experimentell infektionsmedicin, Lunds universitet.

Plockar upp skräp

Laboratoriet, där upptäckten gjordes, ligger i hjärtat av Biomedicinskt centrum, är fullt av provrör, pipetter och glasbehållare, några av dem med det undergörande proteinet.

– Det är smutstbrunt eftersom det har plockat upp en massa skräp, säger Bo Åkerström.

Proteinet i provröret kommer från mänskligt urin som är något av en avfallsstation för mänskliga proteiner och fullt av smutspartiklar.

Lång process

Processen att komma fram till hur proteinet fungerade har inte skett över en natt.

– Vi har hållt på i 25-30 år och vi har gissat på en massa saker, vi har brutit sönder proteinet och tittat på det kemiskt, då upptäckte vi att det fanns en soppa av smuts just på det här proteinet som inte finns på andra proteiner.

När kan man börja använda det här proteinet som behandling eller medicin?
– Jag vill inte ge en siffra för man vet aldrig men vi går hela tiden framåt. Det kommer ta ett par år till innan vi är framme vid en behandling men vi är på god väg.

Testas på möss

Nu ska forskargruppen sätta igång och producera större mängder av det här proteinet för att ha tillräckligt för att kunna spruta in i smådjur och se vad som händer.

– Vi ska titta på möss som har en form av åderförkalkning som man kan framkalla experimentellt och titta på vilken effekt man får av A1M.

Nästa steg är att titta på blod från personer som har olika stark grad av åderförkalkning.

– Vi vill mäta vilken halt av oxiderade blodfetter och A1M de har för att se om det finns något samband.

Han fick proteinet A1M av sin handledare för 40 år sedan.

– Då var det så här brunt och han sa till mig: 'Ta reda på allt du kan om det och ta reda på vad det gör för något' och det har jag gjort, det har blivit min lilla kelgris, konstaterar Bo Åkerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".