Mats Persson (FP). Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Mats Persson (FP). Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Skåne

FP söker sin väg i flyktingfrågan

Riksdagsledamot: ”Vi måste vässa vår integrationspolitik”
7:55 min

Fyra folkpartister skriver på DN Debatt idag. Det handlar om att sätta ett tak för antalet flyktingar som Sverige kan ta emot.

– De nivåer som är nu klarar vi inte. Kommunerna måste få möjlighet att säga vad de klarar av, sa Torkild Strandberg (FP), kommunalråd i Landskrona här i P4 Malmöhus i förra veckan.

Mats Persson (FP) och riksdagsledamot från Skåne följer debatten.

– Jag har förståelse för vad lokalpolitiker med stort flyktingmottagande tycker. Men jag tycker att vi ska hålla kvar principen om individuell prövning för flyktingar. Men fler kommuner behöver ta sitt ansvar, säger Mats Persson.         

– Det finns delar i den förda politiken som inte blivit som man tänkt, det gäller till exempel anhöriginvandringen. Men vi ser nu över vår politik. Vi tycker att Migrationsverket ska kunna driva anläggningar i egen regi, och att kommuner ska kunna bygga enklare bostäder. Och vi vill att flyktingarna ska komma i arbete tidigare, säger Mats Persson.

Är ni splittrade inom partiet?

– Vi har olika åsikter inom partiet, men vi har landsmöte i november i år och vi kommer att kunna besluta om vilken linje vi väljer. Vi måste vässa vår integrationspolitik, säger Mats Persson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".