Surfplatta. Foto: Jeff Chiu/TT
Foto: Jeff Chiu/TT
Malmö

Delade bilder på Facebook skapar oro

Professor: ”Det finns ett syfte bakom”
4:08 min

Hur ska man resonera när det dyker upp bilder och filmer från krigssituationer i flödet på Facebook? Ska man titta och dela vidare eller undvika dem?

Senast den här veckan florerar en film där en flygkapten från Jordanien avrättas av terrororganisationen IS.

Marianne Mukanga i Malmö är en av dem som sett den här typen av bilder florera i sitt Facebookflöde.

– Jag tänker att det är hemskt, men allting urvattnas i samhället. Sprider man ett videoklipp som bara visar en bild, så blir det ganska vinklat, säger Marianne Mukanga.


– Det är bra att information kommer ut, men det är inte alltid sann information som kommer ut, säger Matilda Vinberg

Både Marianne och Matilda tänker kritiskt över det de ser i flödet i de sociala medier som de använder sig av. De delar sällan själv saker men läser och gillar sådant som dyker upp i flödet som de tycker är intressant. De har båda stött på bilder och filmer på händelser i bland annat krigets Syrien och resonerar båda att det är bra att informationen om vad som händer i världen faktiskt når ut.

Jesper Falkheimer som är professor i Strategisk kommunikation vid Lunds universitet och som har tittat på hur terrorhandlingar används som en typ av strategisk kommunikation menar att den som väljer att dela filmerna och bilderna spelar terroristerna rakt i händerna och han uppmanar till försiktighet.

– Man blir själv en del av terroristorganisationernas mediestrategi. De vill skapa exponering och delning, och man blir en liten pusselbit i deras strategi. De når sitt mål och skapar oro. Det skadar inte att man tänker efter, säger Jesper Falkheimer.             

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".