Lisa Ekström, projektledare för Rädda Barnens kärleksprojekt i Malmöskolor. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
1 av 3
Lisa Ekström. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Biblioteket på Värnhemsskolan i Malmö har tagit fram kärleksböcker. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
2 av 3
Skolbiblioteket satsar också på kärlek. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Josefin Mårtensson, Shaira Adriano Carlsen och Jane Wangechi, elever på Värnhemsskolan i Malmö. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
3 av 3
Josefin Mårtensson, Shaira Adriano Carlsen och Jane Wangechi. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Malmö

Kärleksveckor för att unga ska få välja fritt

Hör reportaget från Värnhemsskolan
2:58 min

Fler än 2 000 elever i Malmö är idag oroliga över att inte få älska vem de vill, enligt Rädda Barnen. Därför tar organisationen under vårterminen upp problemet på tio Malmöskolor via projektet "Kärleken är fri". 

Värnhemsskolans aula är fylld med gymnasieelever. Två temaveckor med projektet "Kärleken är fri" har dragit igång.

– Det handlar om att ha rätt att välja vem man ska älska utan att någon ska lägga sig i, säger Lisa Ekström, projektledare.

Många känner oro

Idag kämpar tiotusentals unga i Sverige med just detta. Det är inte någon självklarhet för de som växer upp familjer där exempelvis hederskultur och traditioner begränsar deras fria val. Problemet tas upp under temaveckorna.

– Man har gjort en nationell undersökning som visar att 70 000 unga känner en oro inför att de inte får välja vem de ska gifta sig med, säger Lisa Ekström.

I Malmö handlar det enligt Rädda Barnen om 1 400 flickor och 750 pojkar som känner oro inför att de inte får välja vem de ska älska och gifta sig med. Oron handlar om de konsekvenser deras fria val kan leda till: hedersmord och utfrysning av familj och släkt.

- Den här siffran tror vi är lågt räknad, vi tror att det finns fler ungdomar som lever med begränsningar i sitt liv som de inte vill ha och som kränker deras rättigheter, säger Lisa Ekström.

Berörd av pjäs

Genom "Kärleken är fri" kan eleverna diskutera just begränsningarna och vilka rättigheter de faktiskt har. Ett huvudnummer under projektet är en teaterföreställning med precis samma namn. Den tar upp hedersproblematik och en av eleverna som sett den säger att den berörde henne väldigt mycket.

– Den handlade om mycket saker, till exempel om en flicka som har mycket problem hemma. Pappan ringde till sin son och sa du måste döda din syster. Jag blev jättepåverkad och ställde in mig i den situationen. Om det vore jag istället för den tjejen, vad skulle jag göra?

"Människor borde vakna"

Att just det här tas upp berör två andra elever som går i samma klass.

- Jag tycker det är hemskt och absurt, men jag tycker också att människor borde vakna upp och agera. Vi har våra egna fria viljor och står för mänskliga rättigheter.

- Det är fel såklart och det är bara så dumt. Folk är så naiva överallt och jag känner att vi kan göra mycket mer än vad vi gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".