Malmö Ff blir av med en av sina två stjärnor som finns ovanför emblemet. Foto: Daniel Kihlström / TT
Malmö

Malmö FF blir av med en stjärna

Igår beslutade Svensk Elitfotboll att Malmö FF måste ta bort en av två stjärnor från sin matchtröja, skriver sportbladet. Protester från andra lag har nu lett fram till ett nytt regelverk kring hur stjärnorna får användas.

Stjärnan lades till matchtröjan efter seriesegern 2013 då MFF med sina 17 sm-guld och 3 seriesegrar ansåg sig inneha 20 titlar. Det fick bland annat IFK Göteborgs supportrar att reagera och Malmö FF anmäldes till reklamombudsmannen för vilseledande marknadsförning. Supportrarna tyckte inte att de tre seriesegrarna skulle räknas och att Malmö FF bara borde få ha en stjärna på sin tröja. Traditionen, som är importerad från den italienska ligan, säger nämligen att klubben måste ha 10 ligatitlar per stjärna man föräras.

Protesterna ledde fram till att föreingen Svensk Elitfotboll i går antog ett regelverk för hur stjärnorna får användas på de allsvenska lagens matchtröjor. Bara SM-titlar kommer i framtiden att räknas i jakten på stjärnor och Malmö måste därför plocka bort en av sina stjärnor.

Under kommande säsong får de dock dispens från de nya reglerna eftersom att säsongens tröjor redan är producerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".