Sophia Polsten och Linnea Sjöquist. Foto: Julia Fryklund/Sveriges Radio
Malmö

Elever bjuder på frukost

Elev: "Man hinner inte äta frukost"
3:25 min

På Petriskolan i Malmö tycker eleverna att skolan borde bidra med frukost till eleverna varje dag. För att bevisa att det skulle förbättra skolprestationen genomförde eleverna Sophia Polsten och Linnea Sjöquist idag en demonstration och delade på eget bevåg ut frukost till en klass.

Trots att frukosten är dagens viktigaste mål är det många unga som hoppar över frukosten för att kunna sova lite längre. Nackdelen blir att många har svårt att hålla koncentrationen under förmiddagen.

– Vi visar just nu hur vi tycker att det borde vara i framtiden, säger Linnea Sjöquist som tillsammans med sin skolkamrat stod för dagens frukost.

Inför demonstrationen idag gjorde Linnea och Sofia en undersökning på skolan. Den visade att bara varannan elev äter frukost hemma och 90 procent av de svarade uppgav att de tyckte att koncentrationen påverkades om de hoppade över frukosten.

Olivia Macsotay är en av eleverna som inte brukar äta frukost.

– Det är svårt som ungdom att komma i säng i tid och sen att komma upp i tid och käka kan bli lite för mycket. Det hade varit underbart att få något i skolan att äta till frukost varje dag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".