Skylt som varnar för väggupp. Foto: Mats Andersson/TT
Malmö

Fler gupp ska hindra kriminella

Sitéus: "Vi måste tänka på alternativa lösningar"
3:11 min

Polismästaren i Malmö, Stefan Sintéus, kommer nu med ett antal förslag för att minska gängkriminaliteten i Malmö. Bland annat vill han bygga fler väggupp och sätta upp fler trafiksignaler på Bergsgatan.

Enligt Sintéus är det nu dags att tänka på alternativa lösningar för att komma till rätta med kriminaliteten i Malmö. Det han nu föreslår är nygamla metoder för att hindra nyrekryteringen till den kriminella verksamheten.

– På vissa platser i Malmö är det tyvärr vanligt att vi ser kriminella som kör fina bilar och visar att det gått bra för dem som kriminella. På plats finns det också ungdomar som ser det här och ser upp till dem och vi vill begränsa sådana handlingsfriheter på olika sätt, säger han.

Polismästare Sintéus uppger att det finns ett hundratal kriminella individer i Malmö som kraftigt skapar en social oro i Malmö och det är just deras handlingsfrihet som han vill begränsa. Han ser en rad saker som man lätt skulle kunna göra för att försvåra för de kriminella att visa upp sig i Malmö.

– Vi ser ute på Herrgården att man ofta kör upp sina bilar på trottoarer och struntar i trafikregler. Det kan vi tillexempel begränsa genom att tillsammans med kommunen skapa hinder, säger han.

Han vill också öka övervakningen på vissa ställer och att polisen ska vara med på ett annat sätt för att störa kriminell verksamhet såsom drogförsäljning.    

– Det finns en metod som är känd från bland annat USA. Den visar att brottslighet inte flyttar på sig. Utan om man lyckas störa brottslighet på en plats så är det ganska stor chans att man stoppar den, säger Sintéus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".