Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Skåne/Sverige

Lag ses över efter planer på privat barnhjärtklinik

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 04.28
Ordförande: "Som att sätta spiken i kistan"
(3:00 min)
Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen och ordförande i Rikssjukvårdsnämnden. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lars-Erik Holm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter avslöjandet i Skåne att ett privat företag planerat att starta en privat barnhjärtklinik i Lund vill nu Rikssjukvårdsnämnden att socialdepartementet ser över lagen. Enligt Region Skåne skulle kliniken ha hotat hela barnhjärtkirurgin i Sverige.

Region Skåne hävdar att den privata kliniken skulle ha kunnat skada Sveriges barnhjärtkirurgi svårt genom att konkurrera om personal med spetskompetens. Det här har fått Rikssjukvårdsnämnden att reagera.

– Man kan mycket väl tänka sig att ett företag kommer och säger att vi vill starta den här verksamheten, vi vänder oss till Europa men var finns personalen? Jo, den finns på andra sidan gatan. Vi kan bjuda dem tiotusen kronor mer och så lockar vi över dem, och då faller hela verksamheten som vänder sig till svenska patienter.

– Det är egentligen en sårbarhetsfråga, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen och ordförande i Rikssjukvårdsnämnden.

Vad skulle det i förlängningen kunna få för konsekvenser för patienter som är i behov av rikssjukvård?

- Om personalen skulle försvinna, så skulle det innebära att den enhet som har tillståndet att bedriva rikssjukvård inte skulle kunna uppfylla sitt uppdrag, och då finns det kanske ingen verksamhet som kan operera eller behandla de här patienterna.

I höstas avslöjade Region Skåne att det fanns långt gångna planer på en privat barnhjärtklinik i Lund. Kliniken skulle göra högspecialiserade barnhjärtoperationer på utländska barn, det vill säga samma verksamhet som i dag bedrivs som rikssjukvård för svenska barn på Skånes universitetssjukhus i Lund och Sahlgrenska i Göteborg. Planerna ledde till att en erfaren barnhjärtkirurg avskedades, eftersom han enligt Region Skåne haft en central roll, men det har han själv förnekat.

Enligt regionen planerade kliniken att anställa flera olika kompetenser från sjukhuset i Lund, och det hade i förlängningen skadat verksamheten. Enligt Lars-Erik Holm finns det i dag ingen lagstiftning som förhindrar privata företag från att utföra rikssjukvård, och företagen skulle till och med kunna ta emot svenska patienter som betalar själva.

– Ja, det är min bedömning, så länge det inte är offentligt finansierad verksamhet, så skulle försäkringsfinansierade eller privatbetalande patienter kunna tas emot av en sådan verksamhet, säger han.

Region Skåne uppmärksammade Rikssjukvårdsnämnden på vad som hänt i Skåne, och i december beslutade nämnden att ge Lars-Erik Holm i uppdrag att kontakta socialdepartementet för att utreda frågan som aldrig varit aktuell tidigare. Samtal har redan inletts, enligt Lars-Erik Holm.

Ett alternativ skulle kunna vara att förbjuda privat verksamhet som konkurrerar med rikssjukvård.

– Jag vill inte utesluta det, men det är ju inte jag som stiftar lagar och jag vet inte vad politikerna vill. Men om man ser att en sådan här verksamhet direkt kan hota resurserna och kompetensen för de beviljade verksamheterna, då är det som att sätta spiken i kistan på den verksamhet som regionerna har sagt är central för Sverige. Vi måste naturligtvis i första hand värna de offentligt finansierade verksamheterna som huvudmännen bedriver, säger Lars-Erik Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".