Christer Sjögren. Foto: Christer Höglund/TT Bild
Kalle och tankefabriken

Parodi blir hit i Bert Karlssons händer

Även denna fredagen gräver Kalle Lind musikaliskt guld. Han tar oss från dunderhit med påhittad artist till ironisk progg och landar till slut helt oväntat i seriös dansbandsproduktion.

CUE – Burnin’ var en dunderhit 1997. Låten hete Burnin’ och artisten hette Cue. Artisten fanns dock inte på riktigt. Han förekom från början bara i en teveserie, Glappet, som handlade om två tonårstjejer som lyssnar på den här Cue. På flickrumsaffischerna var han hunkig, musklig och oåtkomlig. I verkligheten var han skådespelare och hette Niklas Hjulström. Han har synts bland annat i Beck- och Läckbergfilmatiseringar. Han är lite tunnhårig och, ja, det är inte så viktigt hur han ser ut men han ser i alla fall inte ut som artisten Cue gjorde på affischerna i teveserien Glappet.

Låten Burnin’  gjordes av låtskrivaren Anders Melander. Han startade sin professionella karriär i Nationalteatern, en teatergrupp som använde rockmusik i sina föreställningar. För dem skrev han en himla massa låtar som från början fungerade närmast som musikalnummer i Nationalteaterns föreställningar för Göteborgs förortsfritidsgårdar, men som först blev hittar och sen blev klassiker. Men sen lämnade Anders Melander Nationalteatern och började samarbeta med teveregissören Peter Schildt, som bland annat gjort den redan nämnda Glappet och Ebba & Didrik.

1980 gjorde Peter Schildt också en teveserie som hette Lycka till!, som inte särskilt många minns idag. Till den skrev Anders Melander dock en låt som många av oss minns. Nämligen ”Hallå västindien!”.  Legenden säger att redan samma kväll som Lycka till! visades på Sveriges television så ringde Bert Karlsson, skivbolagskungen i Skara, upp Anders Melander och hojtade i luren att han ville ge ut den där låten som dansbandet sjungit i en scen.

Det hade nog varit litegrann tänkt som en parodi på dansband, men när Bert Karlsson satt låten i gomseglet på Christer Sjögren och låtit Vikingarna kompa var det ingen som tänkte på det som en parodi. Åtminstone inte mer parodiskt än nåt annat Vikingarna gjorde. ”Hallå Västindien!” låg på Vikingarnas Kramgoa låtar 9, bland dansbandskännarna den kanske bästa av alla kramgoa låtar.

Den största hitten var alltså skriven på skoj av en gammal proggmusiker. Musikbranschen fungerar gärna exakt så ologiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista