Frida Alkestrand. Foto: Sandra Martinsson/Sveriges Radio
Malmö

Mentorer ska guida kvinnor i musikbranschen

Projektledare: "Fler kvinnor ska ha kreativa poster"
3:27 min

Det blir fler och fler kvinnor som lyckas slå sig in i musikbranschen men männen dominerer fortfarande. Nu startar ett nytt projekt i Malmö som, genom att tillhandahålla mentorer för kvinnor som vill slå sig in i musikbranschen, ska göra möjligheterna större för att nå jämställdhet i branschen.

– Det blir bättre och bättre med jämställdhet inom musikbranschen men kvinnor har ofta administrativa poster. De kreativa posterna och där makten finns där sitter det fortfarande män, säger Frida Alkestrand som jobbar på inkonst i Malmö.

Projektet har tidigare funnits i Stockholm och heter ”Makten över musiken”. Frida Alkestrand, som jobbar på inkonst i Malmö, kommer att vara projektledare och har sedan tidigare erfarenhet från arbetet med projektet i Stockholm.

– Man har drivit projektet i Stockholm i tre omgångar men musikbranschen finns ju på fler ställen än i Stockholm. I Malmö är det mer av en do it your self- scen. Och det är dem som vi vill fånga upp genom att erbjuda ett mentorskap i Malmö.

Alla kvinnor som jobbar med musik på något sätt kan söka sig till projektet. Tanken är sedan att de ska matchas ihop med mentorer som jobbar på en kreativ post inom musikindustrin.

– Man kan träffas så ofta man vill och ställa vilka frågor man vill och så kan det här bli en plattform för någonting mer kreativt, säger Frida Alkestrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".