Krossade rutor
1 av 3
Två flaskor med brandfarlig vätska kastades in i lokalen. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Marian Wydow
2 av 3
Marian Wydow, projektledare. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Lokal
3 av 3
Lokalen dagen efter branden. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Malmö

Oroliga romer efter brandattentat

Rom: "Det är fruktansvärt"
4:15 min

Efter nattens brand på en romsk förening i Malmö samlades romer på Romska kulturcentret i Malmö för att prata om det som hänt. Den ideella föreningen som utsattes vill inte gå ut med varken namn på verksamheten eller på de som driver den, i rädsla för repressalier.

– De har en otrolig rädsla och oro för att inte riskera att få repressalier och därför vill man inte gå ut offentligt med vilken förening det berör, säger Marian Wydow, projektledare på Romskt informations- och kunskapscenter.

Många rädda romer har kontaktat honom efter händelsen.

– De undrar vad det är som sker, att hatet blir större. Det var en som ringde mig och var orolig över att samlas i lokalerna och orolig för sina barn. Man vet inte hur man ska hantera detta.

Det var strax efter tolv inatt som branden startade i föreningens lokaler i Segevång efter att två flaskor med brandfarlig vätska kastades in genom fönsterrutorna. En person som befann sig i lokalen kunde släcka branden och sen larma polisen.

Under dagen har polisen varit på platsen, gjort en teknisk undersökning och upprättat en anmälan om mordbrand. Men det finns varken vittnen eller misstänka i det här läget.

– De berörda som driver verksamheten var upprörda, frustrerade och maktlösa, säger Marian Wydow.

Monica Kaldaras som är verkställande direktör på Romska kulturcentret är orolig för sin egna lokal och känner ett stort obehag efter nattens brand.

– Det är fruktansvärt, det är en rädsla som sätter igång i alla romer i Sverige, säger hon.

Det har även varit bränder i tältläger, ökar antiziganismen?

– Det tror jag. De där romerna gör ju ingen människa illa men det som händer är att problemet kommer på oss som bor i Sverige.

Även Marian Wydow har sett en ökning av antiziganism.

– Man ser det på sociala medier och att antiziganism nu visas öppet på gatan. Man upplever att det har blivit starkare vindar.

Tycker du antiziganismen tas på allvar?

– Det är en svår fråga. Vi tycker inte att man har lyft antiziganism i lika stor utsträckning som antisemitism och islamofobi. Romer har ju bott här i 500 år och har en mörk historia.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".