Spruta Vaccination. Foto: Jeff Robertson
Årets influensavaccin verkar inte skydda så bra. Foto: Jeff Robertson
Skåne

Dålig effekt på årets influensavaccin

Smittskyddsläkare: " Nu verkar influensan ta fart"
4:45 min

Årets influensavaccin verkar inte skydda särskilt bra enligt den brittiska folkhälsomyndigheten. I Storbrittanien har man undersökt 1300 personers saliv och sett att bara 3 procent av de som tagit vaccinet har blivit skyddade mot den influensa som härjar just nu.

Per Hagstam som är biträdande smittskyddsläkare i Skåne förklarar att det kan bli så här eftersom man inför varje säsong bestämt vilka vaccinstammar som skall ingå i vaccinet. Då tar man hänsyn till det viruset som har cirkulerat de närmaste säsongerna.

- Oftast träffar man rätt, vissa år blir det lite sämre och det är det som verkar ha inträffat i år med ett av de virus som ingår i vaccinet. Det ingår tre olika virusstammar i vaccinet.

Har Ni sett några konsekvenser i Skåne, då folk blivit sjuka fast de vaccinerat sig?

Vi har sett att folk har fått influensasjukdom fast de har varit vaccinerade och nu verkar influensan ta fart också. Det har varit ganska lite hitills på säsongen men sedan ett par veckor tillbaka pekar kurvorna uppåt. Vi förväntar oss nu att det skall bli en ökad influensaaktivitet de närmaste veckorna.

– Är det så att vaccinet har en klart sämre skyddseffekt så kan vi förvänta oss att allt fler insjuknar, säger Per Hagstam.

– Man har med stor sannolikhet ändå nytta av sitt vaccin men man skall ta kontakt med sjukvården om man ändå blir sjuk och framför allt om man känner att man försämras, tillägger Per Hagstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".