Dansaffisch. Stängda dörrar. Folkets Hus Helsingborg. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
1 av 2
I afton stängt. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Scen. Salong. Folkets Hus. Helsingborg. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Slutdansat i salongen? Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Ingen storbandsdans när Salongen håller stängt

Helsingborgs enda fria kulturscen Salongen håller stängt i väntan på att Helsingborgs stad bestämmer sig om man ska stödja verksamheten eller inte. Något som bland annat satt käppar i hjulet för storbandsmusiken.

I ett och ett halvt år har storbanden spelat på Salongen en gång i månaden. Men nu är det stopp, säger Magnus Dahlqvist som är aktiv i både Helsinborgs och Vikens storband.

- Vi skulle egentligen ha spelat där med Helsingborgs storband i kväll och det blir ju inte, säger han. Nu hänger det i luften helt enkelt för våra evenemang på Salongen, och det tycker vi är väldigt tråkigt.

Storbandens spelningar på Salongen brukar locka mellan 100 och 200 besökare. Inte bara från Helsingborg, utan även från Köpenhamn, Lund och Malmö.

Föreningen Salongen tog över A-salen i Folkets Hus på Söder i Helsingborg för ett och ett halvt år sen när Helsingborgs stad dragit in verksamhetsstödet till ABF som äger huset. Sen dess har det varit över 150 olika kulturarrangemang där.

Det första året drevs Salongen ideellt. Men redan från början gjorde föreningen klart att det på sikt behövdes pengar till anställd personal. I höstas räddades Salongen av ett akutbidrag från kommunstyrelsen. Men just nu hänger frågan om fortsatt kommunalt stöd alltså i luften.

Det är olyckligt tycker Magnus Dahlqvist.

- Det finns inga alternativ för en rimlig kostnad, säger han Politikerna i Helsingborg har pratat om att vi ska lyfta Söder där Salongen ligger och då är det perfekt att använda lokalen till kulturarrangemang. Man kan göra allt möjligt i den här lokalen, inte bara dansa till storband.

Magnus Dahlqvist tycker att politikerna i Helsingborg verkar mer intresserade av att satsa på ställen med dyra professionella kulturarrangemang som till exempel Konserthuset och Arenan. Ställen som är för dyra för till exempel storbanden att hyra Men han anser att det stänger ute många, och tycker inte att det är bra.

- Kan alla människor få möjlighet att gå och hålla på med någonting vettigt så tror jag det gynnar hela samhället och till exempel minskar brottsligheten, säger han. Då gäller det att satsa på den här kulturen som inte kostar så väldigt mycket pengar att kunna gå och utöva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".