Kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltar vid medborgarskapsceremonin när Stockholms stad på Nationaldagen välkomnar sina nya medborgare i Blå Hallen i Stadshuset. Foto: Pontus Lundahl/TT
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltar vid medborgarskapsceremonin när Stockholms stad på Nationaldagen välkomnar sina nya medborgare i Blå Hallen i Stadshuset. Foto: Pontus Lundahl/TT
Skåne

Ceremonier för nya medborgare snart ett krav

"Ska ske minst en gång om året"
1:00 min

Den 1 april i år blir det obligatoriskt för alla kommuner i landet att genomföra ceremonier för personer som har fått svenskt medborgarskap. Vissa kommuner har redan anordnat ceremonier men för många är det här något nytt.

Jenny Kiiskinen, utvecklingsstrateg på Länsstyrelsen i Skåne, är ansvarig för att informera de skånska kommunerna om lagändringen.

– Det handlar om att man vill se medborgarskapet som en del i integrationsprocessen. Genom att ha de här ceremonierna trycker man på den symboliska betydelsen av att få ett medborgarskap och att man ska känna samhörighet med Sverige och öka delaktigheten i samhället. Det är viktiga komponenter i hela integrationsprocessen, säger hon.

Det är länsstyrelserna som fått i uppdrag att informera kommunerna om hur ceremonierna brukar gå till. Malmö är en av landets kommuner som redan har anordnat flera ceremonier. Kommuner med erfarenhet förväntas kunna hjälpa grannkommuner med tips och råd om hur de nya medborgarna kan firas.

– Tanken är att det ska ske minst en gång om året, då regeringen tycker det är viktigt att det sker i nära anslutning till att man har fått sitt medborgarskap. Det vi har sett i de kommuner som redan har testat att anordna sådana här ceremonier är att man ofta har det i samband med att man firar nationaldagen, säger Jenny Kiiskinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".