Björn Zackrisson, förvaltningschef Skånevård sund. Foto: Anna Hanspers/ Sveriges Radio
Helsingborg

Snart börjar evakueringen av sjukhuset

Förvaltningschef: "Vi kommer att jobba med hemsjukvård"
2:53 min

Situationen på Helsingborgs lasarett är redan pressad med ständiga överbeläggningar. Nu står sjukhuset inför en lång och stökig period när det både ska byggas om och byggas till och förhoppningen är att situationen inte ska förvärras ytterligare under tiden av byggkaos.

Enligt Björn Zackrisson som är förvaltningschef för Skånevård sund är förberedelserna inför ombyggnaden en av anledningarna till att lassarettet i Helsingborg dragits med stora problem med överbeläggningar den senaste tiden.

– Vi drog ner på vårdplatser under förra våren inför ombyggnation och evakuering som sker nu då. En annan anledning är att vi har varit tvungna att spara pengar.

Ombyggnaden kommer att pågå under de närmsta åtta åren och kosta över fyra miljarder. Evakueringen som drar igång i mars innebär att man flyttar verksamheter till en provisorisk paviljong. Björn Zackrisson säger att man inser att den situation man har på lassarettet är ohållbar och att man därför nu tittar på olika möjligheter till att utöka antalet vårdplatser.

– Vi tittar på att köpa in vårdplatser från hälsostaden Ängelholm och vihåller på att bemanna upp en tom vårdavdelning här inne i Helsingborg, säger han.

Faktum kvarstår ändå att antalet vårdplatser kommer att vara begränsade under byggtiden. Fler vårdplatser än vad lasarettet har idag kommer de inte att kunna uppbringa på sjukhuset. Därför är det viktigt att kunna erbjuda vårdplatser utanför huset, säger Björn Zackrisson.

– Vi kommer att jobba med hemsjukvård. Vi kommer att försöka behandla människor, som inte behöver den tekniska resurser, i hemmet. Så vi kommer att sammarbeta med kommunerna och med den avancerade sjukvården i hemmet, som är en egen grupp som håller på att byggas upp, säger han.

Det är inte fastställt hur många vårdplatser som Helsingborgs lasarett kommer att ha när ombyggnaden är klar.

– Det bestämmer vi först när bygget börjar närma sig att bli färdigt, säger Björn Zackrisson som är förvaltningschef för Skånevård sund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".