Pappershögar. Foto: Stefan Gustavsson/ SvD/TT
Handläggarna har mycket att göra. Foto: Stefan Gustavsson/ SvD/TT
Malmö

Kommunalråd: Många faktorer bidrar till stress

Det har vi inte fått tydliga signaler om
2:02 min

Huvudskyddsombudet för biståndshandläggarna i Malmö slår nu larm. Handläggarna inom vård och omsorg har alldeles för hög arbetsbelastning och riskerar att göra många missar.

Flera nya systemskiften sedan nyår gör att biståndshandläggarna i Malmö, som bland annat administrerar kommunens hemtjänst är så stressade att dom gör fel och inte hinner med sina uppdrag och nu larmar facket om en ohållbar arbetssituation.

Värst problem skapar det nya faktureringssystemet som personalen inte hunnit lära sig än, säger Carina Nilsson som är kommunalråd med ansvar för vård- och omsorgsfrågor i Malmö.

– Vi har tidigare fått signaler från dem som jobbar med ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd men detta har vi inte fått så tydliga signaler om. Detta uppfattar jag som en akut situation,  säger Carina Nilsson.

Fackförbundet pekar på att det är ett problem som växer inom flera avdelningar.

– Cheferna är medvetna och det pågår möten där man tittar på strukturen. Samtidigt så är det så att det är  underskott i budgeten inom vård och omsorgsområdet. Detta uppmärksammade vi förra året. Vi måste djupanalysera eknomin i stadsområdena på vård och omsorg för att i förlängningen få en bättre fördelning och en bättre kvalitet, det är målsättningen, säger Carina Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".