Gatuavstängning Sankt Laurentiegatan Lund. Avspärrning Lund. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
1 av 2
Sankt Laurentiigatan. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Lund

Oklart hur fjärrvärmeläcka uppstod

Det är väldigt ovanligt med fjärrvärmeläckor
3:37 min

Det var i fredags kväll som en fjärrvärmevattenledning på Sankt Laurentiigatan i Lund gick sönder och stora mängder hett vatten forsade fram ner mot Centralstationen.

– Vi fick larm om ett stort tryckfall. Vatten motsvarande 2000 kubikmeter/timme flödade fram. Totalt blev vi av med 10 000 kubikmeter vatten. Det är otroligt mycket säger Michael Widing, kommunikationschef på Kraftringen.

Michael Widing berättar att man sedan i fredags lagt all tid åt att försöka förstå hur det kunde hända och om det är något man skall göra annorlunda för att det inte skall inträffa igen.

– Fjärrvärme som uppvärmningsform är väldigt leveranssäker. Det är väldigt ovanligt med fjärrvärmeläcker generellt och fjärrvärmeläckage med den här omfattningen har jag aldrig hört talas om, säger Michael Widing.

Ledningsnäten besiktigas med jämna mellanrum för att se så  att det inte är något läckage eller andra förslitningsskador. Kraftringen jobbar med ett omfattande investeringsprogram som rullar sedan några år tillbaka. Baserat på de besiktningar som görs moderniserar man och byter ut vissa sträckor av fjärrvärmenätet. Den här ledningen bestiktigades 2012 och skulle besiktigas igen under 2015.  

– Just nu jobbar vi med Stortorget där vi byter ut samma typ av ledningar. Ledningen skulle bytas, enligt Michael Widing.

Just nu har Kraftringen all fokus på att försöka förstå, förklara och utvärdera vad som hänt.

– Det är en teknisk analys, sedan ser vi över våra interna rutiner. Hur vi hanterat detta för att kunna ta lärdom av det, säger Michael Widinig.

I slutet av veckan hoppas Kraftringen kunna förklara vad det var som hände.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".