motdemonstranter pegida stortorget malmö
1 av 4
Tusentals motdemonstranter samlades för att möta Pegida. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
femen stortorget malmö pegida
2 av 4
En Femen-aktivist leds bort av polis. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
pegida svensk flagga
3 av 4
Pegida Sverige hade uppmanat sina anhängare att ta med sig svenska flaggor och vimplar. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Henrik Rönnquist intervjuas. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
4 av 4
Henrik Rönnquist intervjuas. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

4 000 demonstranter på Stortorget mötte Pegida

"Det var omöjligt för dem att göra sig hörda"
2:14 min

Den islamfientliga rörelsen Pegida Sverige hade i kväll sin första manifestation, men samlade inte särskilt många. Polisen beskriver kvällen som lugn och ingen har kommit till skada.

– Det var åtta personer som talade innanför det avspärrade området. Om jag är riktigt snäll så var det uppemot hundra anhängare utanför. Motdemonstranterna var uppemot fem tusen, säger Ewa-Gun Westford, polisens informatör.

Pegida Sverige hade sin första manifestation på måndagskvällen, på Stortorget i Malmö. Den antimuslimska rörelsen kommer ursprungligen från Dresden och har samlat tiotusentals anhängare vid sina möten. På sin Facebooksida kallar de sig ”patriotiska européer mot islamisering av västvärlden”.

Musik, trummor, psalmer och burop dränkte talarna från Pegida, som talade i megafoner.

– Fastän jag stod väldigt nära kunde jag inte höra vad de sa, säger Anna Bubenko, en av Ekots reportrar på plats.

Polisen gjorde olika fållor med kravallstaketen för de olika grupperna som samlats på torget.

Manifestationen skulle pågå till klockan 21 enligt Pegidas Facebooksida men efter cirka 45 minuter, strax efter klockan 19, var det hela över. Det kastades en del föremål mot gruppen men ingen skadades. Polisen är nöjd med insatsen.

– Det kastades ägg och någon golfboll, bengaliska eldar och något knallskott. Det var inte så många händelser men när detta händer stiger stämningen, som sen lugnade det sig snabbt. Vi kommer titta på våra filmningar, säger Ewa-Gun Westford, polisens informatör.

En aktivist från Femen kraschade ett kravallstaket och omhändertogs då av polis. Hon släpptes senare på kvällen. I övrigt har inga personer frihetsberövats av polisen.

Fakta: Pegida

Pegida, som står för "Patriotiska européer mot islamiseringen av väst", protesterar mot en påstådd islamisering av västvärlden och har sitt ursprung i Dresden. I Tyskland har massmöten lockat tiotusentals. Men Pegida har också skakats av interna konflikter. Flera ledare i den tyska delen av rörelsen har hoppat av, bland andra talesperson Kathrin Oertel. Hon lämnade sitt uppdrag efter kort tid, något som enligt tidningen Bild berodde på den tidigare ledaren Lutz Bachmanns fortsatta inflytande. Själv hoppade Bachmann av sedan en bild publicerats där han poserar som Adolf Hitler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".