Finns många annonser att välja bland
1 av 2
Ingrid Sandén Bengtsson jobbar som kundrådgivare på en begravningsbyrå. Foto: Jennie Wahlgren/ Sveriges Radio
Richard Liljegren är begravningsentretenör i Hässleholm
2 av 2
Richard Liljegren är begravningsentrepenör i Hässleholm. Foto: Jennie Wahlgren/ Sveriges Radio
Skåne

Vanligare med borgerliga begravningar

Kundrådgivare: man vill hellre ha något som är mer personligt
1:33 min

Antalet personer i Skåne som ansöker om att sprida ut aska efter en avliden person har ökat de senaste tio åren. Det är även allt fler som vill anordna borgerliga begravningar i Sverige, där man inte behöver följa kyrkans ordning för begravningsceremonier.

Ingrid Sandén Bengtsson är kundrådgivare på begravningsbyrån Fonus i Hässleholm. Hon berättar att många vill att begravningarna ska vara personliga, till exempel när det kommer till dödsannonserna.

– Man vill hellre ha någonting som är mer personligt och många gånger vill man då förknippa det med någon blomma till exempel, eller något djur.

Nya siffror från Svenska Begravningsbyråers Förbund visar att fler än någonsin valde borgerlig begravning under förra året i Sverige, nästan 10 procent. En ökning kan man se även i siffror från Fonus. Det är också fler som ansöker om att sprida ut askan efter en avliden på andra platser, främst i havet. Ansökningar till länsstyrelsen i Skåne har ökat med runt 80 procent under de tio senaste året.

När det kommer till en borgerlig begravning finns det inga i förväg fastställda regler för hur en begravningsceremoni ska gå till som det till exempel gör inom svenska kyrkan, berättar Ingrid Sandén Bengtsson.

– Mer valmöjligheter har man. När det gäller musik finns det inga gränser egentligen, som det många gånger finns inom kyrkan, man håller sig inom kyrklig musik även om man nu i kyrkan blivit mer öppen för så mycket annat.

Richard Liljegren som är begravningsentreprenör i Hässleholm tror valet av borgerliga begravning kan sättas in i ett sammanhang.

– Den största orsaken är att fler har lämnat svenska kyrkan och sagt upp sitt medlemsskap där. Oftast är det folk som inte är medlemmar som vill ha en borgerlig begravning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".