Nioåring nedbrottad av vakt i Malmö. Foto: Sydsvenskan.
Foto: Sydsvenskan.
Malmö

Polisen ändrar sig om våldet mot nioåring

Polis: "Det ser brutalt ut"
2:59 min

Polisen har nu ändrat sig när det gäller händelsen på Malmö central i fredags då en ordningsvakt tryckte ned en nioårig pojke på marken och bland annat dunkade hans huvud i stengolvet. Efter att fler anmälningar ska man granska händelsen igen.

Händelsen filmades och har väckt stor uppmärksamhet.

– Vi har i fredags gjort en bedömning att det inte faller under allmänt åtal och därför har vi inte fortsatt utredningsarbetet. Nu har det kommit in ytterligare anmälningar kring detta vilket gör att vi tar upp det igen, det blir en överprövning av det, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell till P1-morgon.

Hur kom ni fram till den första bedömningen, att det som finns på filmen inte var grund för allmänt åtal?

– Det var en kombination av uppgifterna vi hade sammantaget. Pojken och hans kamrater var på rymmen från en institution och skulle tas omhand för han var en fara för sig själv. Då skedde det här ingripandet på tågstationen.

Det ser väldigt brutalt ut, är det rimligt att behandla en nioåring så?

– Det ser väldigt brutalt ut och vi kommer naturligtvis tittat grundligt på detta för att bedöma om detta var mer än situationen krävde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".