Lund

Canonbud på Axis

Den japanska kamerajätten Canon vill köpa Lundabolaget Axis. Canon har lagt ett bud värt 23,6 miljarder svenska kronor på Axis som tillverkar nätverkskameror.

Canon har lagt ett bud på alla aktier i IT-bolaget Axis. Canon erbjuder 340 kronor kontant per aktie. Det motsvarar ett totalbud på 23,6 miljarder kronor.

Axis styrelse rekommenderar ägarna att säga ja till erbjudandet, enligt ett pressmeddelande. 39,5 procent av ägarna har redan förbundit sig att göra det.

Axis skriver på sin hemsida att företaget är världsledande inom nätverksvideo, som främst används för digital videoövervakning. Axis omsatte 2013 drygt 4,7 miljarder kronor och hade drygt 1 600 anställda i 40 länder. Huvudkontoret ligger i Lund.

"Vi är mycket glada över att välkomna Axis till Canon-koncernen. Genom marknadsledande innovation och en unik företagskultur har Axis drivit utvecklingen av marknaden för nätverksvideoövervakning. Canon avser att tillföra de resurser som krävs för att Axis ska kunna förstärka sin position i denna snabbt utvecklande marknad", skriver Canons styrelseordförande Fujio Mitarai i en kommentar.

Axis vd, Ray Mauritsson, pekar på Canons ambition att "få ytterligare utväxling" på Axis styrkor.

"Jag är optimistisk avseende möjligheterna att ytterligare förstärka Axis konkurrensförmåga genom att få tillgång till kunskap och teknologi utvecklad av Canon", skriver Mauritsson i bolagens gemensamma pressmeddelande.

Erbjudandet innebär en premie på nära 50 procent jämfört med stängningskursen 226:90 kronor per aktie på Stockholmsbörsen i måndags, och drygt 70 procent jämfört med den genomsnittliga kursen om 199:30 kronor per aktie under de senaste 90 handelsdagarna.

På Stockholmsbörsen rusar Axis-aktien med omkring 50 procent efter budet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".