Skåne

Var tredje polis rädd för att kritisera

Polisförbundet nordöstra Skåne: Förvånar att siffran inte är högre
1:21 min

Rädsla för att framföra åsikter och kritik till sina överordnade är tre gånger vanligare bland polisfackets medlemmar än bland förvärvsarbetare i stort. Det visar en undersökning från Polisförbundet. Men Christian Löwegren, ordförande Polisförbundet nordöstra Skåne, säger att resultatet förvånar.

– Ja, framförallt att siffran inte är högre.

Jasså?

– Ja, alltså att två tredjedelar vågar säga sitt hjärtas mening under rådande förhållande, dvs i den situation vi befinner oss nu, det tror inte jag riktigt är med sanning överensstämmande, säger Christian Löwegren.

Situationen Christian Löwegren syftar på är det besparingskrav som ligger på polisen och som han menar inte har någon verklighetsförankring. Polisen är en händelsestyrd verksamhet, ju mer som händer ute i samhället vad gäller våldsbrott, demonstrationer och annat där polisen kopplas in, desto mer kostar det. Att samtidigt ha ett besparingskrav på sig, när samhällsutvecklingen ser ut som den gör, är ohållbart, säger han.

När det dessutom pågår en omorganisation inom polisen, som innebär att alla befäl ska söka om sina tjänster, finns en rädsla för att framföra sina åsikter och sin kritik, menar Christian Löwegren.

– Vi lever i en hierarkisk organisation. Det är specifikt nu, men rent generellt har vi tyvärr levt med tonen att det är svårt att yttra om det på något sätt inte ska slå tillbaks. Men det är extra speciellt nu under rådande omständigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".