Erik Olsson
Erik Olsson
Malmö

9,3 på Richterskalan som teater

"Min bild av min arbetsplats och mig själv ändrades"
4:20 min

Det är tio år sedan Tsunami-katastofen och nu blir Andreas Normans bok "9.3 på Richterskalan" pjäs på Malmö stadsteater.

Andreas Norman var eleven på UD:s diplomatprogram som skickades oförberedd till Thailand för att försöka hjälpa till. Boken och nu pjäsen har blivit en uppgörelse med en kris-organisation som inte fungerade.

Allt gick oerhört snabbt. Ena stunden stod han på krogen i Stockholm, nästa satt han på flyget till Thailand. Väl på plats blev Andreas Normans uppgift att hjälpa till med identifieringen av döda i Krabi. Det var en situation, ett kaos, han inte var förberedd på.

- Det som slog mig när jag träffade Andreas är hur vanlig han är. Han var ingen garvad tjänsteman, någon soldat, någon från räddningsverket eller en brandman. Han var som vem som helst. Det hade kunnat vara jag. Det är en styrka i förmedlandet till publiken. Publiken skulle kunna känna igen sig. Att det skulle kunna vara vem som helst som blir satt en sådan situation, säger Erik Olsson som spelar Andreas Norman.

Storyn berättar om det som hände, men är också en kritisk uppgörelse med UD:s hierarkiska system och med de som inte tog ansvar - politiker eller tjänstemän. Personligen blev också upplevelsen en smärtsam upptäckt att UD inte var det han trodde, säger Andreas Norman:

- Jag var otroligt stolt över att ha blivit diplomat, över att ha blivit antagen till UDs diplomatprogram. Den stoltheten fick sig en spricka i och med Tsunami-hanteringen.

Du har ju skrivet en ögonvittnesskildring av dokumentärt slag. När man dramatiserar det blir det inte på låtsas och tar ett steg bort från det du vill berätta?

- Nej jag tycker bara man hittar en ny form. Naturligtvis blir det en form av fiktion. Men det jag gjort med boken är ju i någon mening att skapa en berättelse. Att minnas en händelse i sitt liv är också att bygga en meningsfull berättelse om sig själv.

- Jag har ju haft enormt noga faktakoll på det jag skrivet, har täckning för allt. Men det är trots allt en berättelse, säger Andreas Norman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".