Malmö

Branschen tar in synpunkter om väktarvåld

Richard Orgård, branschansvarig: "Viktigt att lyssna så de synpunkter som finns"
2:15 min

Många Malmöbor samlades i går på Stortorget i Malmö för att protestera mot övervåld från väktare och ordningsvakter. På plats fanns också Richard Orgård, branschansvarig för väktare och ordningsvakter, som flög ner från Stockholm för att vara med.

– För oss är det viktigt att ta in och lyssna på de synpunkter som finns, säger Richard Orgård, branschansvarig för väktare och ordningsvakter.

Hur kändes det att vara där?
-- 
Det var intressant att ta del av de olika åsikter som kom fram från de olika talarna. Det finns en mängd åsikter kring frustration och saker som våra medlemmar och våra medlemsföretag utför, säger han.

Sedan Sydsvenskan publicerade filmklippet i måndags, där en ordningsvakt ingriper mot en nioårig pojke som tjuvåkt med tåget har tolv personer polisanmält det som hände som misshandel. Pojken hade tillsammans med en lite äldre pojke rymt från ett HVB-hem. Det har diskuterats hur mycket våld en ordningsvakt får använda och i synnerhet hur mycket våld som får användas mot ett barn.

– De bildsekvenser som jag har sett i media ser illa ut. Vi välkomnar polisens utredning och avvaktar vad den kommer att visa, säger Richard Orgård.

Vad tror du att det här kommer göra med branschen?
--
Det är nyttigt med en diskussion och vi är lyhörda för det som sker men vi vill se helheten och inte göra någon egen bedömning innan polisen är klar med sin utredning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".