Nyöppnad asylprövningsenhet för ensamkommande flyktingbarn hos Migrationsverket i Malmö. Bilden: Detalj i väntrummet. Foto: Drago Prvulovic/TT
Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Ensamma flyktingbarn hamnar utanför systemet

Barn- och familj: "Antalet barn som avviker ökar successivt"
3:44 min

De två pojkar som rymt från ett HVB-hem och omhändertogs på Malmö central i fredags efter att de tjuvåkt på ett tåg var ensamkommande flyktingbarn. Just nu kommer många ensamma barn. Några av dem halkar utanför eller väljer att inte ha någon kontakt med myndigheterna. På Barn och familjeomsorgen i Malmö ser man nu att det ökar. 

– De flesta barnen som kommer till Sverige kommer i kontakt med myndigheterna direkt när de kommer hit men det finns ett antal barn som väljer att inte kontakta myndigheterna och som lever som papperslösa, säger Sema Soer, enhetschef på avdelning för barn- och familj i Malmö.

Vid kontakten med myndigheterna finns ett uppbyggt system i vilket barnen tas omhand, där de får stöd och den omsorg som de behöver i vardagen. Sema Soer kan inte svara på varför vissa barn väljer att inte ha kontakt med myndigheter.

– Jag kan inte bedömna hur många av de barn som kommer till Sverige som inte har kontakt med myndigheterna. Därmot ser vi att antalet barn som vi har haft kontakt med men som avviker ökar successivt, säger Sema Soer.

Hon menar att de som myndighet tar kontakt med de barn som de vet om finns.

– För att vi ska kunna komma i kontakt med dem måste vi veta om att de finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".