Foto: Sydsvenskan/TT Nyhetsbyrån
Foto: Sydsvenskan/TT Nyhetsbyrån
Malmö

Barnministern reagerar på barningripande

Minister: "Det handlar om att utbilda och fortsätta att utbilda"
4:40 min

Idag träffades Barnombudsmannen och barnministern Åsa Regnér för att prata om ingripanden mot barn. Frågan är högaktuell efter händelsen på Malmö Central i förra veckan då en ordningsvakt satte sig på pojke och dunkade hans huvud i golvet.

– Jag har sett filmen och den ser väldigt brutal ut och man blir väldigt upprörd. Som minister kan jag inte gå in i enskilda fall, det är nu en fråga för rättsväsendet, säger Åsa Regnér, barnminister.

Sverige som har skrivit under Barnrättskonventionen granskas med jämna mellanrum av FN:s barnrättskommitté. Det gjordes senast för en månad sedan, och då kom det fram igen att FN är bekymrat över ingripande mot barn och tvångs- och våldsanvändning. De och rekommenderar Sverige att se över detta.

– Vi kommer att ge Barnombudsmannen ett uppdrag som handlar om det här. Det handlar om hur barn kan behandlas med respekt, säger Åsa Regnér, barnminister.

Varför händer fortfarande som det här i Malmö?

– Det handlar om att utbilda och utbilda. Det är mitt mål att barn i Sverige ska kunna känna sig trygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".