Emblem på polisens uniform Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Skåne

Stor osäkerhet hur nya poliser ska jobba

Polisassistent: "Känns dåligt planerat"
2:09 min

Om knappt tre veckor sjösätts Skånepolisens hårt kritiserade och omdiskuterade beslut att nyutbildade poliser ska ersätta flera civila tjänster i Region Syd. Trots att polisledningens beslut är flera månader gammalt så är osäkerheten fortfarande stor bland de nya poliserna om hur deras nya tjänstgöring ska fungera.

– Man känner sig illa behandlad. Alla frågetecken som hänger i luften gör att det känns så dåligt planerat och dåligt skött av ledningen, berättar en blivande polisassistent som vill vara anoym för att inte skapa irritation hos sin arbetsgivare.

Han berättar att missnöjet är stort bland de nyutbildade poliserna som ska fylla de tidigare civila anställningarna i Region Syd.

– Vi blev uppriktigt förbannade när vi fick reda på det här. Dels för att det kom så tätt inpå och dels för att vi inte skulle få jobba som poliser på det sätt som vi hade trott. Men jag kan tänka mig att göra jobbet, men det är ju inte det vi har utbildat oss för.

Det var i slutet av november som Skånepolisen meddelade att civilanställda inte skulle få sina vikariat förlängda i polisens kontaktcenter, receptioner, arrester och gränskontroller. Deras arbete skulle istället skötas av nyutbildade poliser eftersom Skånepolisen behövde spara pengar. Totalt handlar det om 80-100 civilanställda som inte fått sina avtal förlängda.

De blivande polisassistenterna som tar över ska sköta sina nya tjänster under cirka ett halvår innan nästa nyutexaminerade kull avlöser dem, men ännu har Skånepolisen inte meddelat om lösningen är tänkt att bli permanent. Nu är det bara tre veckor kvar till de flesta börjar sina nya tjänster, men trots det upplever många polisassistenter att informationen har varit bristfällig.

– Det har gått två och en halv månad sen vi fick beskedet men ledningen är fortfarande inte klar med alla praktiska detaljer. Det kommer nya besked varje vecka och vi får inte svar på våra frågor, säger polisassistenten.

Fredrik Brokopp är opinionsansvarig på Polisförbundet Region Syd och han menar att beslutet kommer att påverka polisarbetet i hela regionen.

– Det innebär att allt fler polisassistenter plockas från sina ordinarie tjänstgöringsplatser till att gå in och göra de här uppgifterna som vi hade civila vikariat för tidigare. Vi är oroliga från Polisförbundets sida att det här i slutändan kommer påverka allmänheten som är vår uppdragsgivare, säger Fredrik Brokopp.

Polisassistenten som P4 Malmöhus har pratat med delar Polisförbundets uppfattning.

– Sverige tappar hundra poliser i yttre tjänst och i utredningsverksamheten. Det innebär dels att det kommer vara färre poliser på stan och dels att utredningar kommer hamna på hög när det inte finns någon som kommer ta i utredningarna, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".