Jelena Mestrovic, Malmöbo som ryckte in som livräddade efter smitningsolycka i centrala Malmö. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Jelena Mestrovic. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Malmö

Självklart för Jelena att rädda liv

Hör Jelena Mestrovic berätta om livräddningsaktionen
3:36 min

Jelena Mestrovic var på väg att köra iväg med sin bil. Men istället fick hon rycka in som livräddare sedan en kvinna och ett litet barn skadats svårt vid en smitningsolycka i centrala Malmö.

– Jag hörde en smäll. Och tänkte genast att det var självklart att stanna för att någonting hade hänt, berättar hon.

Så Jelena, som bor nära olycksplatsen och som jobbar bland annat med att utbilda i hjärt-lungräddning, sprang genast dit.

– Då såg jag fem-sex män som lyfte upp bilen som hade vält över den skadade kvinnan och barnet. Och jag såg att de hade påbörjat hjärt-lungräddning.

Istället tog hon hand om den skadade kvinnans chockade väninna - men så kom någon med det skadade barnet.

– Jag såg att han började bli lite blå och hade skrapsår. Så jag virade in honom i min jacka, lade ned pojken på marken och kontrollerade andning och medvetande, förklarar Jelena Mestrovic som satte in hjärt-lungräddning.

Hennes livräddningsinsatser fortsattes sedan av räddningstjänsten.

– De var snabbt på plats och satte in syrgas. Och sedan bad de mig följa med till akuten.

Senare på kvällen ringde polisen och berättade om tillståndet för den skadade kvinnan och pojken.

– Det blev inte många timmars sömn i natt, berättar Jelena. Jag har det som hände på näthinnan. Det var en skärrande upplevelse. Jag har varit med om drunkningstillbud när jag var badvärd, men det här var något helt annat.

Hon jobbar ideellt med att utbilda både barn och vuxna i hjärt-lungräddning, både åt Livräddningssällskapet och åt ett företag. Och Jelena Mestrovic uppmanar alla att utbilda sig.

– Det är jätteviktigt att gå utbildningen. Även om inget händer på arbetsplatsen så har ju alla ett liv utanför jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".