kontaktannons från 1998
Så här kunde kontaktannonserna se ut 1998. Foto: TT
Sverige

Lättast att dejta på 1940-talet

Hör forskaren om kontaktannonserna
1:43 min

Historiska kontaktannonser avslöjar hur synen på den ideala mannen och kvinnan varierat de senaste 100 åren.

Historikern Josefin Englund vid Uppsala universitet har gått igenom 500 kontaktannonser per decennium från 1890 till 1980. Hon menar att annonserna är ett bra historiskt källmaterial för att förstå hur synen på könen och på förhållanden har förändrats. 

– I början av perioden kanske de kroppsliga egenskaperna är relaterade till arbetsförhet, och senare finns det etablerat i genren hur lång man är och även bystmått på 1980-talet, säger Josefin Englund.

På 1950-talet sökte signaturen "Körkort finnes" en kultiverad herre, 45-55 år med god ekonomi, om möjligt med bil. Kvinnan bakom annonsen representerar en ny tid, då kvinnan blivit mer självständig, börjar ta för sig och till och med kör bil, menar historikern Josefin Englund.

I det tidiga 1900-talet står försörjningskapaciteten hos både män och kvinnor högst i kurs. Annonserna handlar då mest om annonsörens pengar och egendomar, medan det senare 1900-talets annonsörer lägger större vikt vid sitt utseende och sina fritidsintressen.

Genom att jämföra kvinno- och mansidealen hos annonsörerna kan Josefin Englund också se när det var lättast respektive svårast att hitta en partner, alltså när de efterfrågade egenskaperna bäst stämde överens med tillgången. Svårast att hitta den kvinna man sökte var på 1910-och 1920-talen, medan 1960-talets kvinnor hade svårast att hitta den ideale mannen.

– Lättast var det på 1940-talet. Då är könen mest eniga om hur en kvinna skall vara och hur en man skall vara. Då är de rätt sams!

De 5 000 kontaktannonser publicerades i Dagens Nyheter mellan 1890 och 1980.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".