Skånes länspolismästare Jarl Holmström. Foto: Björn Runemark/Sveriges Radio
Jarl Holmström. Foto: Björn Runemark/Sveriges Radio
Skåne

Facket kritiskt till polisplacering

Fackföreträdare: "Vi är oroliga"
2:16 min

De nya polisassistenterna och Polisförbundet är kritiska till beslutet och bristen på information kring hur det ska fungera när nyutbildade poliser ersätter civilanställda i Skåne.

Fredrik Brokopp, opinionsansvarig på Polisförbundet i Region Syd, menar att den organisatoriska förändringen kommer att påverka allmänhetens syn på Polisen.

– Det innebär att allt fler polisassistenter plockas från sina ordinarie tjänstgöringsplatser till att gå in och göra de här uppgifterna som vi hade civila vikariat för tidigare. Vi är oroliga från Polisförbundets sida att det här i slutändan kommer påverka allmänheten som ju är vår uppdragsgivare, förklarar Fredrik Brokopp.

Missnöjet är stort bland de nyutbildade poliserna som nu ska sköta arbetet i bland annat polisens receptioner och arrester. Trots att polisledningens beslut är flera månader gammalt upplever de nya poliserna att de inte har fått någon tydlig information om deras kommande arbetsuppgifter.

– Jag hoppas att de har fått informationen. Men om de inte tycker sig vara fullständigt informerad så har det inte funkat fullt ut, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Region Syd.

Nu antyder polisledningen att flera poliser framöver kommer att få arbeta på det här sättet när de är färdigutbildade.

– Vi tror att vi kommer behöva ha det så här en tid. Kullen som är klar till sommaren kommer att få arbeta med väldigt viktiga arbetsuppgifter, fastän de själva kanske inte upplever det så, betonar Jarl Holmström.

I början var beskedet från polisledningen att de nya arbetsuppgifterna skulle vara i max ett halvår. Men nu menar ledningen att den tiden kan komma att förlängas. Både polisfacket och de nyutexaminerade poliserna befarar att beslutet ska permanentas.

– I Region Syd så får man nog vara beredd på att det är de här förutsättningarna som gäller. Det här kommer nog att gälla en tid, säger Jarl Holmström.

Polisledningen menar att arbetet som de civilanställda utförde fungerade väldigt bra. Att nyutbildade poliser nu får gå in och ta över är en ren besparingsåtgärd.

– Det är ju det som är själva poängen. Vi har inte haft balans i våra kostnader i förhållande till vår budget.

Både Polisförbundet och de blivande polisassistenterna menar att beslutet kommer att påverka allmänhetens syn på Polisen i form av både färre poliser på stan och att utredningar läggs på hög. Men biträdande regionpolischef Jarl Holmström är mer optimistisk.

– Jag hoppas att allmänheten ser att det fortfarande fungerar, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".