Lars Pålsson-Syll, doktor i nationalekonomi vid Malmö Högskola. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Lars Pålsson-Syll. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Ekonomi

Ekonom: Minusränta löser inte problemen

Nationalekonomen Lars Pålsson-Syll om minusräntan
4:02 min

Att sänka räntan till minus 0,1 procent som Riksbanken gjorde idag får på kort sikt inte så stor effekt på hushållens ekonomi. Men sänkningen löser heller inte Sveriges ekonomiska problem, säger nationalekonomen Lars Pålsson-Syll vid Malmö Högskola.

– En desperationsåtgärd, betygsätter han.

På kort sikt får dagens räntesänkning inte några stora effekter för hushållen. Den innebär mest att det blir dyrare för bankerna att ha pengar insatta i Riksbanken, och billigare för dem att låna ut till företagen som då kan investera. Det ska skapa jobb och göra att vi konsumerar mera, vilket får fart på ekonomin.

Men för allmänheten händer inte så mycket.

– Bankerna ligger nog kvar runt noll i ränta. Tänker man på att vi betalar avgifter till bankerna har vi ju redan negativ ränta. Om det kommer fler sänkningar kan det däremot bli bättre att ha pengarna i madrassen. påpekar Lars Pålsson-Syll.

Lars Pålsson-Syll ser hellre att andra verktyg än räntesänkningar används för att stimulera ekonomin. Han är kritisk till de senaste årtiondenas politik på det ekonomiska området. Den har misslyckats, enligt honom.

– Det är dags att ta till finanspolitiken igen. Att stimlulera efterfrågan i dåliga tider enligt Keynes teorier, alltså att staten underbalanserar budgeten och sätter igång satsningar som ger jobb. Sen kan man hålla igen när tiderna blir bättre.

– Det är det enda som får fart på ekonomin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".