Fyrverkeripjäser hos en grossist Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skåne

Fyrverkeripjäser bakom flera sprängningar

Anna Nilsson, Nationellt forensiskt center om sprängningarna i Skåne
2:13 min

Fyra av tio sprängningar i landet inträffar i Skåne och antalet sprängningar med handgranater och bomber tillverkade av fyrverkeripjäser har ökat. Det visar siffror från Nationellt forensiskt centrum, tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Det är ju en ganska stor del av våra totalt 100 ärenden 2014, säger Anna Nilsson, chef för kemigruppen på NFC.

Dynamit dominerar

Det är Nationellt forensiskt centrum som analyserar resterna av de sprängningar som inträffar. Spår av sprängämnen analyseras för att bestämma typ av sprängladdning, möjlig tillverkare och tillverkningsland. Det finns också exempel på att man hittat både DNA och fingeravtryck efter en detonation.

– Det som fortfarande dominerar och som har dominerat i flera år är dynamitsprängämnen och även sprängdeg. Det som har ökat av konventionella sprängämnen så är det handgranater och ärenden med konventionellt svartkrut, säger Anna Nilsson.

Enligt polisen finns det en stor till gång på sprängmedel i kriminella kretsar. Sprängmedlen både smugglas in i landet och stjäls från gruvindustri, vägbyggen och stenbrott i Sverige.

Krut från fyrverkerier ökar

Allt fler sprängladdningar tillverkas av svartkrut från vanliga fyrverkeripjäser och de laddningarna kan ha stor sprängkraft många gånger motsvarande dynamitsprängämnen.

Nationellt forensiskt centrum ser alltså att antalet sprängningar med handgranater har ökat. I maj förra året skadades en man allvarligt då en handgranat slängdes in i en lägenhet i Malmö. NFC har vid flera tillfällen kunnat bestämma tillverkningsland.

– Vi vet ju utifrån de delar man hittar från handgranaterna så kan ju se att många av dem härör från forna Jugoslavien och är tillverkade på 80- och 90-talen, säger Anna Nilsson.

Flerst ärenden i Norden

När Nationellt forensiskt centrum jämför sin statistik med motsvarande myndigheter i Danmark, Norge och Finland så sticker Sverige ut.

– Det är skillnad. Vi har betydligt fler ärenden än vad våra grannländer har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".