Jan Nilsson är professor vid Lunds universitet och ordförande i Hjärtlungfondens forskningsråd.
Jan Nilsson är professor vid Lunds universitet och ordförande i Hjärtlungfondens forskningsråd. Foto: Melissa Dahlqvist/Sveriges Radio.
Alla hjärtans dag

Fler hjärtsjuka kan räddas

Professor: "Risken att dö i hjärtinfarkt har minskat"
4:55 min

Tiotusen människor drabbas varje år av hjärtstopp i Sverige men bara 500 överlever. Fler hade kunnat överleva om de fått hjälp i tid.

Jan Nilsson som är professor vid Lunds universitet och ordförande i Hjärtlungfondens forskningsråd säger att alla kan göra hjärt- och lungräddning.

– Först ska man kontrollera att man inte hittar någon puls och inte får något svar. Sedan ber man någon ringa 112, kontrollerar om det finns en hjärtstartare i närheten och sedan börjar man hjärt- och lugnräddningen. Det ska man göra även om man inte har någon utbildning.

Det är bråttom när någon drabbas av hjärtstopp.

– Varje minut som går så ökar risken med tio procent att man dör. Har det gått tio minuter finns det inte många chanser att överleva.

Hjärtsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

– Risken att dö i hjärtinfarkt har minskat ganska rejält. Vi lever bättre, har ändrat våra kostvanor och blodtrycket är lägre för att vi rör på oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".