Malmö

Youtube fyller tio år

Youtubeanvändare: "Jag tittar på flashbacks från 80-talet"
3:35 min

Det började med att ett par vänner startade en kanal på nätet där de kunde dela klipp med varandra. Imorgon firar kanalen Youtube 10 år och har nu över en miljard användare.

82 procent av svenskarna använder idag kanalen och den är populärast hos den yngre publiken, bland 12-15 åringar. Men över 90 procent av befolkningen upp till 55 år surfar runt på Youtube. Det visar siffror från .se.

Youtube är en guldgruva för de som vill grotta ner sig i allt möjligt, men också en plats som skapar nya stjärnor. Många tjänar idag pengar på sina egna kanaler där de antingen visar hälsotips, graviditeter och så dataspelsmontage.

I Skåne finns till exempel Keralis som spelar in sina Minecraftvärldar och Food Emperor som är en låtsaskaraktär som lagar mat på italienska och polska. Keralis har idag nästan 1 300 000 följare och Food Emperors klipp visas nästan 1 miljon gånger varje månad.

Invånare i Malmö använder kanalen på olika sätt.

– Vi tittar mest på barnlåtar med vår bebis. Vi sjunger med henne. Det är bra med Youtube, där hittar man snabbt och lätt saker som man behöver en kort period i livet, säger Geske Vi.

– Det är mest höjdpunkter från fotbollsmatcher. Jag brukar gå in och kolla mycket klipp från Chelsea FC, mitt fotbollslag, säger Axel Fredriksson.

– Jag blandar, ibland lägger jag upp egna listor och ibland kör jag färdiga. Det är mest musik, jag tycker 80-talet är roligast att lyssna på och få flashbacks, säger Louise.

– Jag använder den nästan varje dag och tittar på olika händelser som händer i världen och i landet. Det jag missat på tv:n kan jag söka på Youtube och det brukar finnas, säger Magid Abid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".