Judarnas synagoga i Malmö. Foto:Bertil Ericson /Scanpix
Judarnas synagoga i Malmö. Foto:Bertil Ericson /Scanpix
Malmö

Säkerheten höjs vid synagoga

"Människor är rädda"
0:34 min

Efter nattens skottlossning vid en synagoga i Köpenhamn där en judisk vakt miste livet höjs nu säkerheten kring synagogan och den judiska församlingen i Malmö.

– Vi är förskräckta och chockade och känner stor sorg. Det har varit ett hemskt dygn i Köpenhamn och självklart påverkar det Malmö, både vår medkänsla och sorg. Det är 25 minuter bort, det är här, säger Jehoshua Kauffman, ordförande för församlingen i Malmö.

Gärningsmannen i Köpenhamn tog sig till synagogan vid ettiden inatt. Där pågick en judisk konfirmationsfest, men efter det första attentatet under lördagseftermiddagen hade säkerheten  vid den judiska församlingen redan höjts. Han gick ändå till attack mot synagogan och sköt en vakt som stod utanför.

På grund av detta kommer poliser finnas på plats vid och kring församlingen i Malmö under den närmaste tiden. I dag kommer man placera ut en av polisens husbilar för att informera både församlingens medlemmar och Malmös invånare som passerar utanför.

– Det blir som en trygghet men också för att informera. Människor blir ju rädda, säger Jehoshua Kauffman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".