Danska statsministern Helle Thorning-Schmidt. Foto: Thomas Broberg/AP.
"Vi har sympati och uppbackning från hela världen", säger statsminister Helle Thorning-Schmidt. Foto: Thomas Broberg/AP.

Thorning-Schmidt: Ett angrepp på vår demokrati

"Vi skall försvara vår demokrati"
0:36 min

Dansk polis jobbar fortfarande med motivet bakom attentaten i Köpenhamn och är förtegen om vem gärningsmannen var. Statsminister Helle Thorning-Schmidt sa tidigare i dag att det är ”ett angrepp på hela Danmark och vår demokrati”.

– Vi skall försvara vår demokrati, för när man avfyrar kulor mot ett debattarrangemang, när man angriper det judiska samfundet, då angriper man vår demokrati, hela Danmark och all danskar, sa statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Statsministern sa att ”det finns onda krafter runt oss”.

– Men vi står inte i en kamp mellan islam och väst, inte en kamp mellan muslimer och icke-muslimer, utan en kamp mellan frihet för den enskilde och en mörk ideologi.

Hon sa även att man inte står ensamma i kampen mot ”dessa mörkar krafter”, utan att Danmark har stöd från hela världen – från den tyska förbundskanslern, franska presidenten, Storbritanniens premiärminister och den svenske statsministern.

– Vi har sympati och uppbackning från hela världen, sa Helle Thorning-Schmidt och fortsatte:

– Vi har smakat den grymma smaken av fruktan, tillade statsministern, och det är en smak som vi aldrig kommer att glömma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".