Bilden visar synagogan i Malmö. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio.
Synagogan i Malmö. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio.
Malmö

Möte om säkerhet vid synagogan

Schönström: "Ska göra lista med konkreta insatser"
5:21 min

Malmö stads kommunalråd Andreas Schönström tycker att staten borde betala för den judiska församlingens kostnader för bevakningen av synagogan. Kommunen ska också föra nya diskussioner om hur man kan öka säkerheten för den judiska befolkningen.

– Vi måste också ta upp det här med kameraövervakning igen. Kommunen vill gärna slå ett slag för att judiska församlingen ska kunna sätta upp kameror vid sin entré, säger Andreas Schönström.

Hotbilden mot den judiska befolkningen har åter aktualiserats efter attacken mot en synagoga i Köpenhamn i lördags kväll då en judisk vakt sköts ihjäl.

Den judiska församlingen bjöd igår in polisen och Malmö stad till ett möte för att återigen diskutera den hotbild som finns mot den judiska befolkningen i staden. Malmös kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor, Andreas Schönström var en av de som bjöds in.

– Vi sätter oss ner nu på förmiddagen och försöker att lista vilka kontreta åtgärder vi kan göra, säger han.

– Vi ska också se till att fortsätta bevilja projektpengar för dialogprojekt. Det är viktigt att träffa våra ungdomar och diskutera värdegrunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".