Helsingborg

Taggade trots uteblivet snödjup

Vasakoppsåkare: "Den här veckan betyder mycket"
3:40 min

Snön lyser med sin frånvaro i Skåne men det hindrar inte de tappra Skåningar som tänker ta rygg på Gustav Vasa. Snart bär det av de 70 milen till Mora för att skida fram i de världsberömda spåren mellan Sälen och Mora.

– Har inte kunnat ka ett dugg på riktiga skidor i Skåne i år. Det har fått bli lite rullskidor, säger vasaloppsåkaren Hans Aldenberg.

Från IFK Helsingborg är det omkring 70 personer som är redo att ta skidor, stavar, liniment och valla och bege sig iväg mot Mora. Hans Aldenberg har åkt Vasaloppet 17 gånger men i år blir det inte full längd, utan kortvasan.

– Den här veckan betyder rätt mycket. Det är mycket förberedelser och jag är engagerad i vår kontroll där uppe, säger han.

Formen är relativt skaplig trots det dåliga skånska vintervädret. Nu hoppas han bara att underlaget i Mora är bättre än förra året.

– Förra året var det kanonföre till dagen innan det var dags, sedan blev det skit helt ut sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".